Provinciale Staten wil de Maaslijn verbeteren

Foto: Maurits90

Een meerderheid van Provinciale Staten stemde woensdag 28 januari voor een motie waarin het college van Gedeputeerde Staten wordt opgeroepen zich maximaal in te spannen voor de verbetering van de Maaslijn. Dit is de spoorlijn tussen Nijmegen en Roermond. De financiƫle bijdrage van Gelderland voor de elektrificatie, verbetering van de stations en mogelijke verdubbeling van de lijn wordt bij behandeling van de Voorjaarsnota in juni van dit jaar geregeld. Brabant, Limburg en Gelderland kunnen dan samen met het Rijk aan de slag.

Verbetering Maaslijn; bron provincie GelderlandBij de begrotingsbehandeling in november 2014 was er al 7,5 miljoen euro gereserveerd voor de verbetering van de lijn. Voor de indieners van de motie was dat nog niet genoeg. De Maaslijn is van groot belang voor de Gelderse topregio rond Nijmegen. Een provinciale bijdrage mag volgens de indieners van de motie verder gaan dan een standaard bedrag per kilometer spoor. Omdat echter meer trajecten op verbetering wachten is afgesproken dat bij de behandeling van de Voorjaarsnota een integrale afweging zal plaatsvinden. Dan wordt duidelijk welk bedrag Gelderland wil investeren in de Maaslijn.

Alle voorstellen aangenomen

Het Sleutelproject Arnhem, zuidelijke binnenstad (8,5 miljoen euro), Weelde in de Beuningse Uiterwaard (5,3 miljoen euro) als de voorfinanciering van de overnachtingshaven bij Lobith (2,8 miljoen euro) kregen de steun van Provinciale Staten. Wat meer moeite ondervond het voorstel van GS over het Evenementenplusbeleid. Een aantal fracties sprak twijfel uit over de economische spin-off van evenementen en had daarom moeite met het reserveren van 200.000,- euro aanvullende subsidie voor sportevenementen ten behoeve van extra inspanningen voor het vergroten van de economische impact. Ook miste men de culturele evenementen. Dit voorstel ging voornamelijk over sport. Gedeputeerde Jan Markink gaf aan dat bij de Voorjaarsnota ook aandacht zal worden gegeven aan de cultuursector. Uiteindelijk schaarde een meerderheid van PS zich achter het voorstel.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen