Zomertijd: jagersvereniging waarschuwt voor overstekend wild

Foto: David van der Mark

Zaterdagnacht gaat de zomertijd weer in en dat heeft ook gevolgen voor wilde dieren in ons land. Dieren kennen dit fenomeen niet en daarom roept de Jagersvereniging iedereen op om extra voorzichtig te zijn op de weg als de zon opkomt en ‘s avonds als de zon onder gaat. Dat meldt RTV Noord-Holland.

Het ingaan van de zomertijd verhoogt namelijk de kans op ongelukken met wilde dieren. Alleen in Groningen worden jaarlijks 400 wilde dieren aangereden ‘in de dagen nadat de tijd is verzet’.

Henk Prins van de Jagersvereniging zegt hierover: “Onze biologische klok krijgt tijdens het verzetten van de tijd een slinger maar de dieren hebben daar niets mee te maken. Wij verplaatsen de ochtendspits heel makkelijk een uurtje maar het wild leeft gewoon zoals het altijd doet. De verplaatsingen van onder meer reeën vallen dan precies samen met de ochtend- en de avondspits met alle gevolgen van dien.”

Jagers

Prins zegt dat in Groningen zeker 30 jagers klaarstaan. Als er dan een ongeluk gebeurt, worden zij opgeroepen om de dieren ‘netjes uit hun lijden te verlossen’.

De Jagersvereniging draagt ook zijn steentje bij om leed te voorkomen. Henk Prins legt uit: ,,Daarom zetten we in deze tijden ook extra in op preventie. We plaatsen bijvoorbeeld wildspiegels met reflectoren zodat het wild op die plekken niet oversteekt. Of we sluiten juist plekken waar wild oversteekt af.”

Bij een aanrijding met overstekend wild is het noodzaak om dit zo snel mogelijk te melden bij de Jagersvereniging, dierenambulance of politie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen