Raad Nijmegen wil illegale asielzoekers wél helpen

Foto: ANP

De Raad van de gemeente Nijmegen heeft woensdagavond een motie aanvaard waarin zij pleit illegale asielzoekers wél onderdak te bieden. Dat gaat tegen het akkoord in dat de landelijke VVD en PvdA woensdagmiddag sloten.

In het bed-bad-broodcompromis dat woensdagmiddag gesloten werd, staat dat deze groep alleen tijdelijke noodopvang krijgt in de vijf grote steden. Dat zijn Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Eindhoven. In de rest van Nederland wordt geen opvang meer gegeven aan uitgeprocedeerde asielzoekers.

Sociale rechten

De gemeenteraad legt de nadruk op het Europees Comité voor Sociale Rechten (ECSR), dat in november liet weten dat Nederland het Europees Sociaal Handvest schendt door geen onderdak te bieden aan ongedocumenteerde asielzoekers. Ook heeft het college al eerder laten weten zich in te blijven zetten voor uitgeprocedeerde asielzoekers.

Het college heeft bijna unaniem besloten (36 voor, 2 tegen) om de volgende stappen te ondernemen:

  • Uitspreken dat de gemeente Nijmegen het besluit van het ECSR serieus neemt
  • Onderzoeken hoe Nijmegen kan voorzien in de opvang voor ongedocumenteerde asielzoekers (en met het kabinet in overleg treden over financiële compensatie)
  • Het kabinet aansporen om de uitspraak zo spoedig mogelijk na te leven
  • Samenwerking zoeken met andere gemeenten

Lees hier de hele motie terug.

‘Wij gaan gewoon door’

Stichting Noodopvang Vluchtelingen Nijmegen blijft ‘gewoon’ open. Dat heeft Mariët Mensink, bestuurslid van de particuliere stichting, laten weten aan de Gelderlander.

“Wij gaan door met onze opvang. Mensen alleen in grote steden opvangen werkt niet, mensen zoeken toch de plekken op waar ze andere mensen kennen.”

Momenteel worden tien mannen door de stichting opgevangen. Er zouden volgens Omroep Gelderland zo’n 300 illegale asielzoekers in Nijmegen zijn. Stichting Noodopvang Vluchtelingen Nijmegen is vooralsnog de enige bed, bad en broodvoorziening in Gelderland. Ze krijgen jaarlijks 35.000 euro subsidie van de gemeente.

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen