RU introduceert spel over democratie

Foto: Paterm

Een groep onderzoekers en docenten aan de Radboud Universiteit hebben een spel ontworpen over democratie. “De kernboodschap is dat democratie veranderlijk is, altijd onderwerp van politieke strijd”, legt docent filosofie Stefan Schevelier uit op de website van de RU.

Demos, zoals het spel gaat heten, wordt al vergeleken met ‘Weerwolven’. Schevelier en zijn collega’s hebben meegedaan aan een groot landelijk onderzoek naar democratie. Hun vondsten, onder andere dat democratie veranderlijk is, komen terug in het spel.

Windmolen of bibliotheek?

De spelers hebben de rollen van in totaal twaalf mensen die het dorpje Bezighuizen besturen. Die mensen zijn politieagent, bankier, man, vrouw, jong, oud, noem maar op. In zes rondes nemen zij beslissingen over vragen als: moet de bibliotheek gesloopt of verbouwd worden, moet er een windmolenpark komen?

Ze kunnen zelf beslissen hoe ze daarover gaan besluiten. Kiezen ze voor een representatief systeem, met gekozen politici? Wordt het directe democratie, met een referendum? Of vinden ze een andere invulling van wat het betekent een goed burger te zijn. Wanneer kies je voor de ene manier of voor de andere, en met wat voor gevolgen?

Doelgroepen

Het spel is getest met scholieren, studenten en bij de jongerenafdeling van D66 in Utrecht. Zij reageerden positief op het spel.

“We willen Demos op de markt brengen en zijn daarover in gesprek met enkele geïnteresseerde partijen”, vertelt Schevelier. “Mogelijk wordt het spel dan aangepast aan verschillende doelgroepen. Wat het ook wordt, het is mooi om te zien dat er zo’n belangstelling voor is.”

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen