Artiesten treden op in Nijmeegse platenzaken

Foto: San José Library

‘Het grootschaligste kleinschalige muziekevenement ter wereld.’ Zo omschrijft de officiële Nederlandse website de Record Store Day. Zaterdag 18 april treden meer dan 3.000 artiesten op in meer dan 2.000 platenzaken over de hele wereld. In Nijmegen doen Kroese en de Waaghals mee.

Acht jaar geleden werd Record Store Day in de VS in het leven geroepen ter ere van de onafhankelijke platenzaak. Twee jaar later werd de dag ook in Nederland een feit. Al jaren staan de platenboeren onder druk. Ze worden verdrukt door de grote platenzaken.

Nostalgie

“De platenzaak is zoveel meer dan een commercieel bedrijf. Het is een ontmoetingsplek, een plaats waar mensen over muziek ouwehoeren, over welke platen het beste zijn op dit moment en hoe goed de nieuwste plaat van een band is. Een platenzaak is nostalgie.” En, niet onbelangrijk ook, een echte platenzaak heeft personeel met passie voor muziek. “Een speciaalzaak is gespecialiseerd en dat merk je bij binnenkomst aan alles”, aldus de website.

Exclusieve releases

Record Store Day is een dag met optredens en speciale releases op vinyl. Er verschijnen honderden exclusieve releases die alleen op deze dag verkrijgbaar zijn. Negentig platenzaken door heen Nederland doet mee aan de feestdag, in Nijmegen zijn dat Waaghals en Kroese.

Kroese
11:00 – The Cool Quest
12:30 – Bootleg Betty
13:30 – Paulusma
14:30 – Sven Hammond
16:00 – Emil Landman

Waaghals
11:00 – Afterpartees
13:00 – Roy Santiago
17:00 – Pink Ashes
18:00 – Janne Schra

Beluister alvast de nieuwste singles van een aantal artiesten die vandaag live te bezichtigen zijn.

Emil Landman

Janne Schra

Sven Hammond

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen