Stookalert in Gelderland voor vandaag, 20 december

Foto:

Het RIVM roept op om op maandag 20 december 2021 in de provincies Gelderland, Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel en Flevoland geen hout te stoken. Volgens de verwachtingen van het KNMI zijn de weersomstandigheden namelijk ongunstig waardoor de rook blijft hangen.

Door niet te stoken, voorkom je gezondheidsklachten en (geur)hinder bij jezelf en in je omgeving. Mensen zijn nu meer thuis. Houd rekening met elkaar in deze tijd.

Schadelijke stoffen komen vrij

Bij de verbranding van hout komen schadelijke stoffen vrij, zoals fijn stof, PAK’s, benzeen en koolmonoxide. De rook is voor iedereen ongezond, maar vooral voor mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen. Zij krijgen meer en eerder klachten bij het inademen van rook.
Ook op locaties die niet in het stookalert worden genoemd kan houtstook tot overlast voor omwonenden leiden.

Ongunstig weer

De ongunstige weersomstandigheden, zoals weinig wind en een dunne onderste luchtlaag, zorgen dat de rook blijft hangen. Naar verwachting blijven de weersomstandigheden tot en met dinsdag 21 december ongunstig voor de verspreiding van rook. Er is dan opnieuw kans op een stookalert voor een aantal provincies in Nederland. Mocht er morgen opnieuw een stookalert wordt afgegeven, dan staat dat morgen vanaf 12.00 uur op www.rivm.nl/stookalert.

Stookwijzer

Ga je hout stoken, bekijk dan eerst even de Stookwijzer (www.stookwijzer.nu). Zo weet je wanneer het vuur beter uit kan blijven.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen