Rouwkost & Troostvoer organiseert Herfstretraite voor vrouwen over loslaten

Foto: Miranda Schutten

Van 14 tot en met 16 oktober organiseert Miranda Schutten van Rouwkost & Troostvoer een herfstretraite waarin je de eerste stappen zet naar houvast leren ervaren, zien en toepassen.

Partnercontent

Dat doet ze samen met Gaiane Abrahamian van Hart voor burn-out.

Wat is loslaten?

Wat is dat eigenlijk, loslaten? Je kunt iemand loslaten uit gevangenschap, iemand dus zijn of haar vrijheid teruggeven. Loslaten kan ook betekenen dat je je niet langer drukt maakt over iets, dat je een probleem laat rusten of iets dat je al een tijdje bedrukt.

Als een verdachte iets loslaat, verklapt hij of zij meestal iets dat als een geheim gezien wordt, iets dat liever niet gezegd wil zijn. Een woord onderzoeken is jezelf onderzoeken zeggen ze bij Stichting Zen.nl Nederland. Een goede zen-vriend voegde daar de volgende zin aan toe: ‘met houvast kun je loslaten.’

Zelfonderzoek

Ik onderzocht mezelf jarenlang omdat ik ergens voelde dat ik me niet langer bedrukt wilde voelen over de dood van mijn vader en zoontje, niet steeds maar weer alle emoties wilde voelen die het met zich meebracht. Ik wilde me weer voelen zoals ik me daarvoor had gevoeld, wilde weer kunnen schaterlachen, ad rem kunnen reageren, het leven liefhebben. Eigenlijk wilde ik mijn vrijheid terug, want ik was (achteraf gezien) een gevangene van mijn trauma.

Daarvoor moest ik leren hardop te zeggen, te verklappen als het ware, wat al die tijd niet gezegd wilde zijn. Omdat er een taboe op zat, omdat ik het moeilijk vond, omdat mijn omgeving het lastig vond. Er waren genoeg redenen om niets te verklappen, niets los te laten en me steeds bedrukt te voelen.

Het mezelf leren uitspreken gaf me de houvast om los te laten. Niet in de zin dat het totaal verdwenen is maar in de zin dat het losser is geworden, lichter, minder drukt.

Zoektocht naar houvast

Houvast kun je leren zien, leren ervaren en leren toepassen. Iedereen ontleent ergens anders houvast aan, het is een zoektocht welk houvast jij nodig hebt om los te kunnen laten.

Informatie en inschrijven

Voor meer informatie en inschrijven ga je naar https://lnkd.in/ey9Hx23S

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen