Succesvolle projectdag ‘Het Haterts Hofje’

Samen met Helicon VMBO Nijmegen, Adviesbureau Beleef en Weet en De Goffert Hospitality & Events organiseert N.E.C. Doelbewust het project ‘Het Haterts Hofje’, met als doel om kinderen bewust te maken van het belang van gezonde voeding en een gezonde levensstijl. Afgelopen dinsdag werden er ongeveer zestig kinderen uit groep zes van de basisscholen Hidaya en Sint Nicolaas op De Eendracht verwelkomd om deel te nemen aan het project.

Nadat de ochtend was afgetrapt door Martijn van Bergen van N.E.C. Doelbewust was het woord aan de kinderen. Allebei de groepen zes hadden op hun school een poster gemaakt met tekeningen van allerlei groenten en deze mochten zij tentoonstellen aan de anderen. Ook deden ze mee aan een smaakexperiment met wortels en hadden ze een gezonde lunch meegenomen, die ze mochten laten zien aan de aandachtig luisterende leeftijdsgenootjes.

“Wij hebben een lunch gemaakt van deeg, met daarin drie verschillende gezonde dingen” vertellen Bram en Robin van basisschool Sint Nicolaas. “En die zijn in het rood, groen en zwart, precies de kleuren van N.E.C.!” Namens basisschool Hidaya vertelt Mohammed dat een bakje muesli met yoghurt, zonder suiker, en een glaasje verse sinaasappelsap een erg gezond ontbijt zou zijn. Luc van Es, docent op het Helicon VMBO Nijmegen, knikt goedkeurend. “Groenten zijn bij kinderen natuurlijk niet altijd populair, maar ze staan er veel positiever tegenover wanneer ze het zelf mogen kweken en bereiden”, legt hij uit. “Wanneer straks het groeiseizoen weer is aangebroken gaan de kinderen in tweetallen tuinieren, in hun eigen moestuintje in de tuin van onze school. Die tuin noemen we het Haterts Hofje, vandaar ook de naam van het project. Maar het gaat niet alleen om de groente of om gezond eten, het gaat om het belang van gezond leven in het algemeen. Zo’n projectdag bij N.E.C. is dan een hele goede manier om de kinderen daar meer bewust van te maken.”

Onder toeziend oog van een aantal professionele koks van restaurant Helden mochten de kinderen vervolgens daadwerkelijk aan de slag. Enthousiast verzamelden zij zich aan de lange tafels waarop allerlei gezonde ingrediënten lagen. Een aantal kinderen boog zich over het wassen van de groenten, terwijl een ander deel zich ontfermde over het snijden ervan. Na een middag fanatiek bezig te zijn geweest stond er een heerlijke zelfgemaakte, gezonde soep op tafel en zat de dag er bijna op. “We kunnen terugkijken op een geweldige middag waarin de leerlingen hebben mogen leren en ervaren dat het belangrijk is om gezond te eten en fit te blijven”, besluit Martijn. “Het is goed dat N.E.C. een rol heeft kunnen spelen in dit mooie project.”

Het bericht Succesvolle projectdag ‘Het Haterts Hofje’ verscheen eerst op nec-nijmegen.nl.

Bron: NEC