Yvonne Schoon benoemd tot bijzonder hoogleraar ‘De juiste zorg voor de juiste oudere’

Foto: Radboud Universiteit

Yvonne Schoon is per 1 oktober 2021 benoemd tot bijzonder hoogleraar ‘De juiste zorg voor de juiste oudere’ aan het Radboudumc/de Radboud Universiteit. Zij ontwikkelt methoden waarmee artsen kunnen bepalen of een behandeling bij ouderen passend is en of ze fit genoeg zijn.

Daarbij is niet behandelen ook een optie en is kwaliteit van leven belangrijker dan verlenging van leven.

Verschillen tussen ouderen

Door dubbele vergrijzing neemt zowel het aantal ouderen als hun levensverwachting in Nederland toe. Ook ontstaan grotere verschillen tussen ouderen: sommigen zijn nog fit, terwijl anderen kampen met ziekte en aandoeningen. Tegelijkertijd volgen de technische ontwikkelingen en innovaties in de zorg elkaar snel op en dat biedt steeds meer mogelijkheden voor behandeling. Artsen zijn daardoor ouderen steeds meer gaan behandelen, zonder dat ze weten of dat zinvolle zorg is.

Kwaliteit van leven

‘Artsen zien de mogelijkheden en willen graag actie ondernemen,’ vertelt Yvonne Schoon, Klinisch Geriater in het Radboudumc. ‘Maar wat vinden ouderen zelf belangrijk? Dat is blijkbaar vooral de kwaliteit van leven. Niet zozeer dát ze ouder worden, maar veel meer hóe ze ouder worden. Behandelen brengt risico’s met zich mee en daardoor kunnen mensen door complicaties of een lange herstelfase minder goed functioneren of in een zorginstelling terecht komen. Zo ontstaat een contrast tussen de inzet van de arts en de wensen van de patiënt.’

Over Yvonne Schoon

Yvonne Schoon (Roermond, 1969) studeerde Geneeskunde in Maastricht. Na haar specialisatie startte ze in 2002 als Klinisch Geriater en sinds 2004 is ze werkzaam in het Radboudumc. Ze promoveerde in 2013 op haar proefschrift getiteld ‘From a gait and falls clinic visit towards self-management of falls in frail elderly’. In 2016 werd ze benoemd tot Principal Clinician.

Van 2015 tot 2020 werkte Schoon als afdelingshoofd van de SEH en sinds 2020 als afdelingshoofd a.i. bij Geriatrie. Sinds maart 2021 is ze medisch directeur elect van het nieuwe Centrum voor Geïntegreerde Zorg. Hier staat persoonsgerichte, complexe patiëntenzorg centraal, waarbij zowel de patiënt als alle zorgverleners meedenken, ook vanuit de eerste lijn.

Benoeming

Deze leerstoel is mede mogelijk gemaakt door zorgverzekeraar VGZ, waarmee het Radboudumc sinds 2015 een alliantie heeft. De benoeming geldt voor een periode van drie jaar.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen