College wil brommers en snorfietsen weren uit deel binnenstad

Foto: Pixabay

Het Nijmeegse college stelt voor om brom- en snorfietsers te weren uit een deel van de binnenstad. De VVD-fractie is het daar niet mee eens.

Het college stelt voor om per 1 januari 2028 een zero emissie zone in te stellen voor brom- en snorfietsen omdat dit zou leiden tot betere luchtkwaliteit. Uit de door het college gepresenteerde cijfers blijkt namelijk dat 23 procent van de luchtvervuiling op fietspaden van brom- en snorfietsers komt. De VVD is het daar niet mee eens, aldus een persbericht van de partij.

Nadelig voor forenzen

Fractiespecialist Thijs Spaargaren: “Ik durf het wel aan om te stellen dat op de wegen het grootste deel van de luchtvervuiling door auto’s komt, op de rivieren van schepen en op het spoor van treinen. Waar moet het anders vandaan komen op die exacte plek?” Hij vervolgt: “Deze maatregel heeft nauwelijks effect op de totale luchtkwaliteit en treft juist forenzen, mantelzorgers, scholieren, studenten en mensen die van buiten Nijmegen onze stad bezoeken om te shoppen en te werken. En dan ook nog eens juist die mensen met vaak een kleinere portemonnee. Het is dure symboolpolitiek, betaald door een groep die het al lastig genoeg heeft.”

‘Wij stemmen tegen’

De VVD ziet het Nijmeegse verbod niet zitten. De luchtkwaliteit in Nijmegen voldoet aan alle normen en eisen, aldus het persbericht. Al het vervoer, van vliegtuig tot brommer, wordt door landelijk en Europese eisen steeds schoner. Dat zijn ook de bestuursniveaus waar dit soort besluitvorming moet plaatsvinden. Fractiespecialist Mobiliteit Thijs Spaargaren: “Ik ben op de hoogte van het fietsfanatisme van de verantwoordelijk wethouder, maar de gemeente bepaalt wat de VVD betreft niet hoe onze inwoners zich willen verplaatsen. Wij gaan dus tegen dit voorstel stemmen.’’

Het raadsvoorstel over het brommerverbod wordt tijdens de politieke avond van 14 december behandeld.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen