VriendenLoterij schenkt ruim 4,1 miljoen euro aan Gelderse musea

Foto: Jurgen Jacob Lodder

Goed nieuws voor zeven Gelderse musea: zij ontvangen ieder een schenking van de VriendenLoterij. De Bastei, het Afrika Museum, het Nederlands Openluchtmuseum, Museum Arnhem, Paleis Het Loo, het Kröller-Müller Museum en Museum 1627 ontvangen bij elkaar ruim 4,1 miljoen euro.

In totaal kon de VriendenLoterij dankzij haar deelnemers over 2022 een bedrag van € 134,8 miljoen schenken aan cultuur en welzijn in Nederland.

Bijdrage aan Gelderse cultuursector

Jonne Arnoldussen, managing director VriendenLoterij: ‘’Dankzij 1,1 miljoen deelnemers kan de VriendenLoterij een wezenlijke bijdrage leveren aan het behoud van cultureel erfgoed en het welzijn van mensen. We zijn ontzettend trots om een bijdrage te kunnen leveren aan de cultuursector in Gelderland en kijken uit naar de prachtige museumbezoeken, tentoonstellingen en evenementen in het komende jaar.’’

Museum 1627

Stichting Stadsmuseum Groenlo en Stichting Oude Calixtus slaan de handen ineen voor de ontwikkeling van een eigentijds museum over de Tachtigjarige Oorlog: Museum 1627. Dankzij de bijdrage van 489.000 euro van de VriendenLoterij is de volledige financiering voor het nieuwe museum in de oude Calixtuskerk rond. Voor de tentoonstelling worden, naast bruiklenen uit de collectie Visser van het Nationaal Militair Museum en Rijksmuseum Amsterdam, ook stukken van inwoners uit Groenlo zelf getoond. Veel inwoners hebben voorwerpen uit de Tachtigjarige Oorlog in hun tuin of in de directe omgeving van Groenlo gevonden die zij ter beschikking stellen aan het nieuwe museum.

Op de foto VriendenLoterij-ambassadeur Jamai Loman met de cheque van het totaalbedrag dat de VriendenLoterij. 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen