Grote interesse bij andere stadsbesturen voor nieuw bekersysteem

Foto: Jan Willem de Venster

Gedurende de Vierdaagse was het opvallend hoe enorm schoon de straten achterbleven, door het nieuwe bekersysteem wat deze week werd ingevoerd. Vanuit verschillende andere steden is er grote belangstelling voor.

Joris Bouwmeister, directeur-bestuurder Vierdaagefeesten: “Het regent complimenten, vanuit ons publiek, binnenstadsbewoners en ondernemers. ‘Een blijvertje’, lees ik niet voor niets in de media. De rest van de week verwachten wij nog bezoek uit het hele land, wat zich blijft aanmelden om te zien hoe we dit hier voor elkaar krijgen om op zo’n groots, open evenement met zoveel verschillende partijen. Evenementorganisatoren van Sail Amsterdam, carnaval in Eindhoven en Koningsdag in Arnhem komen kijken, maar ook het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de Inspectie Leefomgeving en Transport en de provincie Gelderland zijn van de partij. Ook brouwerijen als Grolsch en Heineken en landelijke partijen als Green Events, leiden wij nog rond. Door hen een kijkje in de keuken te geven wat we hier gebeurt, kunnen we met elkaar stappen maken om het systeem nog door te ontwikkelende de komende jaren. We mogen hier als stad Nijmegen onszelf echt voor op de borst kloppen, ook al zit dat misschien niet in onze aard.”

Eerste resultaten bekersysteem

Enorm opvallend waren de schone straten aan het einde van de avond. De invoering van het bekersysteem, waarbij bezoekers 50 cent duurzaamheidstoeslag betaalden voor hun eerste bekertje, en bij hun volgende bestelling de lege beker weer moesten inleveren, is boven verwachting verlopen. Burgemeester Bruls: “Ik ben ontzettend aangenaam verrast hoe groot het effect nu al is. We zijn hiermee gestart als meerjarenproject, om langzaam toe te werken naar steeds minder afval op de grond tijdens de Vierdaagseweek. Petje af aan iedereen die hieraan meewerkt!”

De eerste schattingen van afvalverwerker DAR geven aan dat er zo’n 20.000 kilo plastic bekers apart zijn ingezameld, waar weer nieuwe bekers van gemaakt kunnen worden. Reacties van het publiek en de organisatoren van de podia waren overwegend enthousiast. De organisatie van het Valkhof Festival laat weten: “We hadden al een prachtige start met de eerste dag 65 procent van de bezoekers die hun lege beker weer inleverde bij de bar bij een volgende bestelling. Dat aantal liep gedurende de week op naar zelfs 74 procent, daar zijn we enorm trots op!”

Medewerking barpersoneel

Om dit immense project in goede banen te leiden werden onafhankelijke coaches van Circulair PET ingezet ter begeleiding. Hun gemiddelde beoordeling van de implementatie van de 42 podia en 103 terrassen startte met een rapportcijfer 7. Dit cijfer steeg op het einde van de week zelfs naar een 9, omdat inmiddels op de meeste locaties de publiekscommunicatie en werkwijze van het barpersoneel ruimschoots in orde waren. Tachtig procent van de locaties scoorde een 8 of hoger, en 20% zelfs een 10. Waar er lage cijfers werden uitgedeeld, was dat voornamelijk omdat er achter de bar soms per ongeluk andersoortig afval in de bekerzakken terecht kwam. Wanneer er bijvoorbeeld slechts één blikje in de bekerzak terecht komt, wordt de hele zak met bekers afgekeurd door de verwerker, omdat hier dan geen nieuwe grondstof voor nieuwe bekers van gemaakt kan worden.

Ook De 4Daagse deed op start- en finishterrein De Wedren en militair kamp Heumensoord mee aan het systeem. Er was tevens veel landelijke belangstelling: evenementorganisatoren van bijvoorbeeld Sail Amsterdam en carnaval in Eindhoven kwamen kijken, maar ook het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de Inspectie Leefomgeving en Transport en Green Events werden rondgeleid. De resultaten worden de komende tijd geanalyseerd en gedeeld, zodat de evenementensector startklaar is voor de wetgeving die vanaf 2024 het gebruik van plastic wegwerkbekers zonder circulair systeem verbiedt.

Joris Bouwmeister: we hadden ook een toiletwagen van From pee to tea staan die urine kan scheiden in schoon drinkwater en meststoffen.

Vierdaagse geschikt voor innovaties

Bouwmeister: “Doordat wij een ontzettend divers publiek ontvangen, en mensen in een festivalsetting vaak ontvankelijker zijn om zich te laten verrassen en nieuwe dingen te ontdekken, zijn de Vierdaagsefeesten bij uitstek geschikt om innovaties die op kleinere schaal al pilots hebben gedraaid, vervolgens te testen op grote schaal. Zo hadden wij ook een toiletwagen van From pee to tea staan die urine kan scheiden in schoon drinkwater en meststoffen. Dat is wettelijk nog niet goedgekeurd, maar de bezoekers werden al getrakteerd op muntdrankjes alsof ze van hun gerecyclede urine waren, om aan het idee te wennen. De gefilterde meststoffen, gedestilleerd uit de urine van onze festivalbezoekers, wordt nu daadwerkelijk gebruikt om met de resultaten het einde van de afvalstatus aan te vragen. Kortom we kunnen, na twee jaar corona, terugkijken op een zeer geslaagde comeback van de Vierdaagsefeesten. Het was zeer gezellig en de stad is nog nooit zo schoon gebleven.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen