Morgen herdenkingsdienst bij monument de Pelikaan

Foto: Gemeente Nijmegen

Donderdag 21 april vindt een herdenkingsdienst plaats bij bij monument de Pelikaan. Locoburgemeester Noël Vergunst legt een krans en houdt een toespraak.

Het verzetsmonument in Nijmegen is opgericht ter nagedachtenis aan vier leden van de verzetsgroep van de Nijmeegse politie (drie agenten en een rechercheur) en aan een Nijmeegse inwoner. De straten rondom het monument zijn genoemd naar de vijf verzetsgroepleden.

De namen van de vier slachtoffers zijn Wim Beerman, Bart Hendriks, Albert Marcusse en Herman Oolbekkink.Het burgerslachtoffer heette Cees de Jong.

Mislukte aanslag

Op 24 september 1943 mislukte op de Daalseweg een aanslag op de infiltrant en verrader Ederveen, die contacten onderhield met de Sicherheitsdienst in Den Haag. Vijf verzetsmensen werden opgepakt en ter dood veroordeeld: Herman Oolbekkink, Albertus H. Marcusse, Wilhelmus A. Beerman, Batholomeus Th. Hendriks en Cees de Jong. Zij werden in de duinen van Overveen gefusilleerd op 6 juni 1944.

De politieagenten Beerman, Hendriks en Marcusse zijn met korpseer begraven op het kerkhof van de H. Landstichting. Rechercheur Oolbekkink is met korpseer begraven op het ereveld Vredehof. Cees de Jong is bijgezet op de Erebegraafplaats Bloemendaal.

Extra reliëf

Op 9 september 2006 is er aan de achterkant van het voetstuk een extra reliëf aangebracht ter ere van de de Jong, de vijfde verzetsheld die bij de aanslag betrokken was. In tegenstelling tot de andere slachtoffers is bij Cees de Jong geen jaartal aangebracht. De reden van deze toevoeging is dat de wijk waar het monument staat, in dat jaar werd uitgebreid met een vijfde straat. De verzetsgroep die met dit monument wordt geëerd, bestond uit vier politiemannen en een burger (Cees de Jong). Tot dat moment was gekozen om het monument (en de wijk) alleen te richten op de politiemensen die lid waren van de groep. De uitbreiding bood de gelegenheid ook dit burgerslachtoffer te eren.

De ‘Pelikaan’ is gemaakt uit hardsteen en 140 cm hoog. In de sokkel staan de namen van de verzetsmensen. De kunstenaar, Ben van Pinxteren, koos voor de pelikaan omdat deze vogel in de christelijke traditie symbool is voor zelfopoffering.

Informatie

  • Tijd: 14.00 uur
  • Plaats: Bart Hendrikstraat (bij monument De Pelikaan)
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen