Campagne ‘Zet de fiets op 1’ voor raadsleden Nijmegen

Foto: Gemeente Nijmegen

‘Zet de Fiets op 1’, dat was de boodschap tijdens een fietstour die vandaag werd georganiseerd in Nijmegen. De tour was onderdeel van een landelijke campagne om raadsleden en wethouders te wijzen op het belang van goede fietsvoorzieningen in de stad.

Wethouder Jan Wijnia van Nijmegen fietste samen met raadsleden, leden van de Fietsersbond en andere belangstellenden langs een aantal herkenbare fietsprojecten in de stad. Zoals de snelfietsroute RijnWaalpad tussen Arnhem en Nijmegen, wat een mooi voorbeeld is van regionale samenwerking. Deze investering heeft gezorgd voor een forse toename van het fietsgebruik (meer dan 40%). Daarnaast werd de Snelbinder bezocht, een fietsvoorziening die de Waal overbrugt en daarmee zorgt voor een goede fietsverbinding tussen Nijmegen Noord en het centrum.

Fietsvriendelijker

De situatie voor het centraal station wil de gemeente ook fietsvriendelijker maken. Hier zijn alle kruisende verkeersstromen gelijkvloers, waardoor oversteken moeilijk is en als onveilig wordt ervaren. “Deze situatie is ontstaan door de grote toename van het aantal fietsers”, vertelt wethouder Wijnia. “We hebben de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in de fiets. Dit heeft geleid tot grote toenames van het fietsverkeer. Dat juichen wij toe. Om de fietsers de ruimte te geven, zullen wij de komende jaren verder moeten inzetten op nieuwe infrastructurele maatregelen en ook de door drukte ontstane knelpunten zullen hierbij aandacht krijgen.”

Tour de force

De fietstour in Nijmegen werd georganiseerd door Tour de Force, een samenwerkingsverband van overheden, marktpartijen, maatschappelijke organisaties, kennisinstituten en platforms die zich inzetten voor ‘de fiets’ in Nederland. De hele maand maart organiseert Tour de Force in samenwerking met verschillende gemeenten de fietstour ‘Zet de fiets op 1’ om aandacht te vragen voor meer investeringen in fietsvoorzieningen in de komende gemeenteraadscoalitieakkoorden.

Impuls voor fietsgebruik

Henk Brink, voorzitter van Tour de Force, legt uit dat de lokale politiek de komende periode een impuls kan geven aan het fietsgebruik in de gemeente. “Ook het Rijk en provincies hebben een verantwoordelijkheid, maar gemeentebesturen zijn nu aan zet. Zonder betere en veiligere fietsinfrastructuur, brede fietspaden, fietssnelwegen en stallingen kunnen we de benodigde schaalsprong niet maken. De lokale politici die straks een coalitieakkoord gaan opstellen, of juist in de oppositie zitten, kunnen daaraan bijdragen door de fiets een prominente plek geven. Als zij goed kijken waar ze hun euro het beste in kunnen investeren, dan zien ze snel dat investeren in fietsen de beste investering is. Zij kunnen inwoners verleiden om nog vaker op het zadel te stappen.”

Lees hier meer over de campagne en de oproep van Tour de Force aan (kandidaat-)gemeenteraadsleden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen