Voortgang Wijkwarmteplan Zwanenveld en Lankforst-Noord

Foto: Wikimedia

De gemeenteraad van Nijmegen heeft als een van de eerste gemeenten in Nederland in september 2018 een warmtevisie vastgesteld. In de warmtevisie staat hoe  in Nijmegen aardgas kan worden vervangen als warmtebron voor koken, verwarmen en warm tapwater.

Ook staat in dit plan de ambitie voor een aardgasvrij Zwanenveld en Lankforst-Noord in 2035 beschreven.

Samenwerking met de wijken

Het wijkwarmteplan Zwanenveld en Lankforst-Noord is het resultaat van het samenwerkingsproces met de wijken sinds 2019. Het wijkwarmteplan draagt bij aan het doel om samen met bewoners en organisaties de energietransitie en verduurzaming in de wijken te realiseren. Het doel vanuit het programma openbare ruimte: ‘We zijn op weg naar een energieneutrale stad waar evenveel energie wordt opgewekt als verbruikt.’ Het wijkwarmteplan is een tussenrapport op weg naar een aardgasvrij Zwanenveld en Lankforst-Noord in 2035.

Alternatieven voor aardgas

In het wijkwarmteplan staat wat voor Zwanenveld en Lankforst-Noord de mogelijke alternatieven zijn voor aardgas in de wijk. Maar ook hoe inwoners aankijken tegen een warmtenet, welke zorgen er zijn, welke zaken tegelijkertijd opgepakt kunnen worden (koppelkansen) en de stappen die nog genomen gaan worden met welke partijen. Het wijkwarmteplan is nu klaar voor vaststelling door de gemeenteraad.

Zoals ook staat beschreven in het wijkwarmteplan onderzoeken we in 2022 verder of een betaalbaar publiek warmtenet naar delen van Zwanenveld, Lankforst-Noord en omgeving haalbaar is. Naar verwachting zijn richting  het einde van  2022 de eerste resultaten van het onderzoek bekend.

Lees collegebesluit 4.1 ‘Wijkwarmteplan Zwanenveld en Lankforst-Noord’ in de besluitenlijst van het college van burgemeester en wethouders van 12 juli 2022

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen