112

Bouw zorgwoningen dak- en thuislozen Stationsstraat kan doorgaan

Foto: Wagenbouw bouwsystemen

De gemeente Nijmegen mag starten met de bouw van vijf zorgwoningen ofwel Skaeve Huse in Nijmegen-Noord. Dat oordeelt de rechtbank. Volgens de rechtbank heeft de gemeente de juiste stappen gevolgd bij het verlenen van de omgevingsvergunning.

In september 2019 verleende de gemeente Nijmegen een omgevingsvergunning voor de bouw van zogenoemde Skaeve Huse aan de Stationsstraat in Nijmegen-Noord. Dit zijn kleine, eenvoudige zorgwoningen voor voormalige dak- en thuislozen, die niet in andere woonvormen kunnen leven. De omgevingsvergunning is verleend voor vijf woonunits en een begeleiderunit voor de duur van 10 jaar. Een aantal omwonenden was het niet eens met de verleende omgevingsvergunning en stapten daarom naar de rechter. Ze wilden dat de omgevingsvergunning wordt vernietigd.

Juiste procedure gevolgd

De rechtbank oordeelt dat de omgevingsvergunning niet vernietigd hoeft te worden. De reden hiervoor is dat – anders dan de omwonenden van mening waren – wél de juiste voorbereidingsprocedure is gevolgd. Verder kon de gemeente besluiten dat de omgevingsvergunning niet in strijd is met de goede ruimtelijke ordening. Dit komt omdat onder andere geen sprake is van onaanvaardbare geluidshinder. De verlening is bovendien ook niet in strijd is met het evenredigheidsbeginsel. Dat betekent dat de bouw van de Skaeve Huse in Nijmegen-Noord doorgang kan vinden.

Wat zijn Skaeve Huse?

Skaeve Huse is een bijzondere woonvorm bedoeld voor die bewoners van een stad/dorp die zich niet aan een gewone woonomgeving of niet aan een zorginstelling aanpassen, omdat ze dit niet kunnen of niet willen. Skaeve Huse is wonen onder begeleiding zonder prikkels van de omgeving die leiden naar gedrag dat woonoverlast veroorzaakt en is het uiterste middel wanneer geen andere aanpak van een overlastgever helpt.

Rust en regelmaat

Meerdere grote Nederlandse gemeentes besloten al  tot de bouw van deze zogenoemde Skaeve Huse om hardnekkige overlastgevers een plek te kunnen geven waar zij zo min mogelijk tot last zijn en hierdoor de rust in de woonwijken terug te laten keren. De bewoners worden begeleid door het stellen van grenzen en het brengen van regelmaat en rust . De begeleiding is in principe gericht op terugkeer naar een normale woonsituatie.

De woningen hebben een eigen keukentje, douche en toilet en worden in een groep bij elkaar geplaatst met meestal een beheerdersunit erbij.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen