Protest buurtbewoners Hees, Nijmegen West en Weurt tegen asfaltcentrale APN

Foto: F. Bus

Vorige week, woensdagavond 22 september, demonstreerden enkele honderden buurtbewoners uit Hees, Nijmegen West en Weurt tegen asfaltcentrale APN.

De asfaltcentrale blijkt 17 keer zoveel gevaarlijke stoffen uit te stoten dan toegestaan is, zo bleek bij een onaangekondigde controle enkele weken geleden.

Bewoners klagen al tientallen jaren over de stank die de centrale veroorzaakt. Het bedrijf zelf zei in een reactie dat de Omgevingsdienst, de instantie die de controle namens de gemeente uitvoert, verkeerd heeft gemeten. Een meerderheid van de Nijmeegse gemeenteraad wil de vervuilende asfaltcentrale graag weg hebben. De juridische basis daarvoor ontbreekt echt erop dit moment.

Grote zorgen

De omwonenden zijn ervan overtuigt dat de uitstoot van de fabriek gevaarlijk is voor de gezondheid. De uitstoot van de fabriek slaat op de keel en longen. Ook zijn de bewoners bang dat er een verband is met kankergevallen in de directe omgeving.

ProtestactieHet protest van buurtbewoners (Hees, Nijmegen-West, Weurt) was zeer succesvol te noemen, aldus de organisatoren in een bericht op de website van Vereniging Dorpsbelang Hees. “Woensdagavond, vlak voor de raadsvergadering staken de aanwezigen waxinelichtjes aan. Ze wilde gezien worden door de Nijmeegse politiek en dat de politiek achter hen gaat staan. En het is gelukt! Tijdens de raadsvergadering zijn alle moties geheel aangenomen! CDA, D66 en VVD meestal tegen, de rest allemaal voor.”

Blij met de uitkomst

De omwonenden zijn blij met de uitkomst. “Een belangrijke horde is genomen tijdens de gemeenteraadsvergadering. Vanaf nu is het niet meer de vraag of het terrein schoner moet, maar hoe, en in welk tempo. Plus dat alle uitstoters daadwerkelijk aan de pijp moeten gaan meten wat ze uitstoten, op eigen kosten. Ook de uitspraak: ‘sterfhuisconstructie voor APN geeft duidelijk aan wat de toekomst voor APN in Nijmegen is, namelijk geen,” aldus Roel van Tiel van de Vereniging Dorpsbelang Hees.

Alle moties zijn volledig  aangenomen. Dit betekent:

  • Er komt in november compleet overzicht van alle maatregelen die de gemeente heeft om de APN aan te pakken. Dit wordt dan tegelijk met de actualisatie van het meetplan besproken.
  • Men gaat alle juridische middelen inzetten, dus zodra meting twee en drie op tafel liggen en die zouden de norm ook overschrijden, is het sowieso exit.
  • ‘Naftaleen’ wordt toegevoegd aan het meet plan.
  • APN dient te zorgen voor volcontinu meet apparatuur aan de pijp op eigen kosten.
  • Eenzelfde constructie wordt opgenomen in het meetplan voor alle vervuilende processen binnen de gemeente grenzen.
  • Voor APN worden geen verruiming van productie of vergunningen meer toegestaan.
  • Er gaat onderzocht worden welke mogelijkheden Oostkanaalhavens biedt voor transformatie gericht op de afbouw van zware industrie op zo’n kort mogelijke termijn, uiterlijk 2030.
  • Er komt een exit plan voor industrie met ‘substantieel negatief effect op het leefmilieu’.
  • Tot slot gaat men bij het rijk aandringen op aanpassing in de wetgeving waardoor bewijslast voor schoon produceren en kosten voor toezicht voortaan bij de bedrijven zelf komt te liggen.

De Nijmeegse gemeenteraad wil nu onder meer dat er permanent gemeten gaat worden. APN moet betalen voor de kosten van de metingen.

Reactie APN

Een woordvoerder van APN laat aan De Gelderlander weten dat er aanpassingen in het productieproces zijn aangekondigd. Het bedrijf hoopt dat de maatregel een positief effect heeft op de uitstoot. “We begrijpen de zorgen van de gemeenteraad en de omwonenden.”

Ook gaat het bedrijf meer metingen uitvoeren. Daarnaast wordt gekeken naar het eventueel gebruik van secundair asfalt, oftewel het hergebruiken van asfalt. Het bedrijf is hierover in gesprek met de gemeente.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen