Nimma aan Zee bij Lux: programma over klimaatcrisis

Foto: Lux

Onder de naam Nimma aan zee presenteert arthouse Lux voor de derde keer een divers programma waarmee de klimaat-en biodiversiteitscrisis onder de aandacht wordt gebracht met kunst.

Van 17.06 t/m 23.06 kun je elke dag een of meerdere programma’s bezoeken die je blik op bestaande systemen en patronen laten kantelen. Het thema van dit jaar is neokolonialisme en de gevolgen van Westerse overheersing op mens, dier, aarde en onze toekomst.

Huub Smit in fictieve klimaatrechtszaak

Op woensdag 19 juni kun je bijvoorbeeld het Vrijheidstribunaal bezoeken. In deze fictieve rechtszaak vormen studenten van het Aeres MBO Ede de jury. De aanklager is het Amazone-gebied en wordt begeleid door klimaatjurist Jessica den Outer. De beklaagde is Europa en wordt begeleid door Kees Klomp (ondernemer, adviseur, TEDx-spreker en auteur op het gebied van de ‘betekeniseconomie’). Daarnaast worden aanklacht en verdediging vormgegeven door kunstenaars.

Van films tot wandeling met de stadsecoloog

Ook zijn er diverse films te bekijken over verschillende Inheemse culturen, die al eeuwenlang wederkerigheid en ontzag voor en solidariteit met de natuur tonen, zoals I am the river, the river is me en Tambièn la Lluvia .Theatergezelschap Gouden Haas speelt op 21 & 22 juni hun voorstelling Verander Ons over mens en natuur in de toekomst. En op zondagochtend 23 juni kan je al vroeg op pad met stadsecoloog Joep van Belkom om tijdens een wandeling de biodiversiteit in de stad te ontdekken. Ontdek het volledige programma op onze website.

Ons systeem is totaal ontspoord

Met het thema wil Lux aandacht vragen voor de vaak nog onzichtbare gevolgen van kolonisatie en hoe die ook effect hebben op de klimaatcrisis. Denk aan de uitbuiting van voormalig gekoloniseerde gebieden, intensieve landbouw die de grond uitput en grote bedrijven die de scepter zwaaien. Het zijn allemaal manieren van overheersing met verregaande gevolgen van verwoeste natuur tot klimaatvluchtelingen.

Koloniale geschiedenis

Programmamaker en coördinator Thijs van Beusekom over de urgentie van Nimma aan zee: “De koloniale geschiedenis leeft nog steeds voort in de huidige globale samenleving, met rampzalige gevolgen voor allerlei ecosystemen waar ook de mens onderdeel van is. Oorspronkelijke bevolkingsgroepen wordt het leven onmogelijk gemaakt of ze worden simpelweg uitgemoord en Nederlands geld stroomt naar bedrijven en overheden die elders de aarde uitputten. Willen we dat systeem in stand houden? Of gaan we op zoek naar alternatieven?”

Kijk voor het volledige programma en kaartverkoop op de website van LUX: www.lux-nijmegen.nl

Nimma aan Zee

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen