Herdenking bombardement op Nijmegen

Nijmegen was in de Tweede Wereldoorlog de eerste Nederlandse stad die door de Duitsers werd ingenomen, reeds in mei 1940 liepen de Duitsers door de oude binnenstad van ons Nimwegen.

Nijmegen heeft in haar lange geschiedenis al vaker onder vuur gelegen. Gedurende de tachtig jarige oorlog waren we ook het haasje, later waren het de Fransen die Nijmegen graag op hun landkaart wilde toevoegen. De laatste keer dat Nijmegen in de vuurlinie van een oorlog lag, was in de tweede wereldoorlog. Op 22 februari 1944 leed Nijmegen zware schade.

Bij dit bombardement werden ruim 120 bommen op Nijmegen geworpen en vielen meer dan 800 doden en velen gewonden. Gebouwen werden verwoest en er brak in verschillende gebouwen brand uit. Later dat jaar in september 1944 werd er tijdens operatie Market Garden zwaar gevochten in en rondom de stad om de Waalbrug onbeschadigd in handen te krijgen en te houden, wat de Britten en Amerikanen uiteindelijk lukte.

Op 22 februari wordt deze tragische gebeurtenis weer herdacht. De gemeente Nijmegen nodigt daarom een ieder uit deel te nemen aan deze herdenking en even stil te staan bij de slachtoffers van dit oorlogsgeweld.

Programma:
12.00 uur: Gebedsdienst St. Stevenskerk

13.00 uur: Officiële herdenking bij het monument De Schommel, Raadhuishof.
Om 13.20 uur luiden de klokken en om 13.28 uur wordt twee minuten stilte in acht genomen.
(m.m.v. leerlingen van het Montessori College Nijmegen en Basisschool Montessori Nijmegen)

13.15 uur Parallel aan de herdenking bij De Schommel is er vanaf 13.15 uur een herdenkingsplechtigheid op de Begraafplaats Daalseweg

14.30 uur: Informele ontvangst in de Lutherse kerk, Prins Hendrikstraat 79 (begin Daalseweg).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen