Limesfestival: een week lang Romeinse geschiedenis in het Valkhof

Foto: Valkhof Museum

Ontdek alles over de Romeinen tijdens het Limesfestival! Van 21 tot 28 augustus zijn er verschillende mini-colleges, workshops en historische wandelingen in Museum het Valkhof, De Bastei en het Valkhofpark.

En nog een leuk weetje: in deze week komen er ook ruim 400 archeologen van over de hele wereld naar Nijmegen voor het 25ste Limescongres. De Limes is de grens van het Romeinse rijk en delen van Nijmegen zijn Unesco werelderfgoed.

Stichters van Nijmegen

Wil je weten hoe het is om een Romein te zijn in Nijmegen? En wat de Romeinen aantrok om hier tweeduizend jaar geleden een grote stad te stichten? Hoe ze hier leefden en werkten, vochten en veroverden? Kom dan naar het Limes Festival en ontdek de Romein in jezelf.

Zeven dagen lang staat het Valkhof in het teken van onze rijke Romeinse geschiedenis. Daarbij staat de Limes (spreek je uit als Liemès) centraal: de oude grens van het Romeinse Rijk. Deze staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De Radboud Universiteit en Museum Het Valkhof bieden een uitgebreid programma van mini-colleges, workshops en historische wandelingen over de Romeinen. En in het Valkhofpark ontmoet je ze op 27 en 28 augustus in levenden lijve.

Houd deze pagina en in de gaten voor meer informatie, tickets en een overzichtelijk blokkenschema.

Wat kun je verwachten?

Romeins Park

27 en 28 augustus van 11.00 tot 17.00 uur

Een weekend lang is het Valkhofpark een Romeins terrein. Je beleeft er het leven in een drukke garnizoensstad. Ambachtslieden zijn aan het werk, de medicus en astroloog dienen je van deskundig advies en Romeinse muzikanten treden voor je op. Legioensoldaten uit de Holdeurn maken dakpannen en geven militaire demonstraties, en bij de keukentent proef je van Romeinse gerechten.

Mini colleges

Mini-colleges over de Limes en de Romeinen, mede georganiseerd door de Radboud Universiteit. Onderwerpen zijn o.a.: de Limes voor beginners: wat is de Limes en waarom is het UNESCO Werelderfgoed?, de Limes en de Waal, militairen en stedelingen, infrastructuur, techniek en industrie, en de komst van de Franken.

Verhaal op zaal

Gidsen geven uitleg bij Romeinse topstukken.

Archeohotspot op locatie

Ontdek de meest bijzondere archeologische sites van Nijmegen.

Lunchen als een Romein

Speciaal voor het festival ontwikkelden Eet!Verleden en het Museumcafé van Museum Het Valkhof een Romeinse lunch. Kijk voor het Romeinse lunchgerecht van DROOM! de Bastei op www.debastei.nl

Locatiebezoek, historische wandeling of workshop

Iedere middag een locatiebezoek, wandeling of workshop. Bezoek Museumpark Orientalis of Tempel|Kerk Museum Elst, volg een workshop ‘de Romeinse keuken’ en wandel met bijzonder hoogleraar Stephan Mols door Romeins Nijmegen.

Expo Romeinse graven 

Bezoek bijzondere laat-Romeinse graven, gevonden rond het Mariënburgplein bij Huis van Nijmeegse Geschiedenis.

Expo Slapende Romeinen

Kunstenaar Bart Lunenburg vraagt basisschoolleerlingen uit Nijmegen: wat zou er onder de fundering van jouw huis liggen? In de expo laten de leerlingen de door hen gemaakte ‘archeologische’ objecten zien.

Informatie en tickets

Iedere dag staat in het teken van een Romeins thema. Er zijn activiteiten voor volwassenen én kinderen.

Iedere ochtend start met een lezing, gevolgd door experts die bij belangrijke Romeinse werken uitleg geven (Verhaal op zaal). Iedere middag is er een special: een excursie naar een bijzondere Romeinse plek. Daar strijkt ook de ArcheoHotspot neer, een mobiele plek waar je zelf even archeoloog bent. En op 27 en 28 augustus verandert het Valkhofpark in een Romeins dorp. Vrijwel alle activiteiten zijn gratis toegankelijk.

Voor meer informatie zie Museum het Valkhof.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen