Documentaires over Oekraïne in Lux Nijmegen

Foto: Nijmegen4Ukraine

In juni en juli organiseert Lux Nijmegen in samenwerking met Nijmegen4Ukraine de exclusieve vertoning van twee bijzondere documentaires over Oekraïne.

Voorafgaand aan de documentaire Iron Butterflies op 10 juli is een korte introductie door Joris Voorhoeve, oud-minister van Defensie.

Nice ladies en Iron Butterflies

De volgende documentaires zullen worden vertoont:

Inhoud: De escalatie van de oorlog van Rusland tegen Oekraïne stelt de ogenschijnlijk onbreekbare band van een aanstekelijk cheerleadersteam van 50-plussers genaamd ‘Nice Ladies’ op de proef. Ze staan voor onmogelijke keuzes tussen moederland en grootmoederschap en tussen blijven en vluchten. Teamlid Sveta vlucht met haar familie naar Nederland, terwijl aanvoerder Valia en coach Nadia achterblijven in de herhaaldelijk gebombardeerde stad Charkiv.

In juli 2024 is het tien jaar geleden dat de tragedie van de vlucht MH17 plaatsvond – een Russische misdaad die het leven kostte aan alle 298 passagiers en bemanningsleden aan boord, waaronder 193 Nederlanders. We willen respect betuigen aan de slachtoffers van deze Russische terreurdaad door de documentaire te vertonen. Een gelaagd onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17, waarbij een vlindervormige granaatscherf gevonden in het lichaam van de piloot duidelijk maakt welke staat hier als de verantwoordelijke bij betrokken was. Een oorlogsmisdaad die toto nu toe onbestraft blijft.

Inleiding door Joris Voorhoeve

Dit is het verhaal dat in Nederland gezien moet worden en samen met Lux Nijmegen brengt Nijmegen4Urkaine deze documentaire op 10 juli in première. De documentaire wordt ingeleid door Joris Voorhoeve, voormalig minister van Defensie en voorzitter in de Raad van Toezicht voor ‘Open Door Ukraine’.
Documentaires

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen