Mishandeling op hulp officier; 18 maanden cel

Foto: CCO

Terug in de tijd: Op 2 juni 2013 zien agenten een man het Keizer Karelplein in Nijmegen oversteken. De man is onvast ter been, zwalkt en probeert het verkeer te regelen. Bij het aanspreken van deze man laat deze zich beledigend uit naar de agenten.

Naar aanleiding hiervan wordt de man aangehouden. Vervolgens is hij naar het hoofdbureau van politie te Nijmegen gebracht en wordt naar de intakebalie voor de hulpofficier geleid. De hulpofficier stond op ongeveer een meter afstand van de man op het moment dat hij de verdachte meedeelde op welke grond hij was aangehouden. De hulpofficier deelde de verdachte vervolgens mede dat hij de aanhouding rechtmatig achtte en dat de verdachte zou worden opgehouden voor onderzoek. Daarop werd het de verdachte allemaal teveel en haalde uit naar de hulpofficier, deze werd geraakt in zijn hals.

Alhoewel de advocaat-generaal tijdens de eerste terechtzitting stelt dat poging tot doodslag is bewezen neemt het Hof hier afstand van en acht deze tenlastelegging niet bewezen. De advocaat van de verdachte doet het af met een ”eenvoudige mishandeling”( Verdachte worden ook nog kleine misdrijven laste gelegd)

Eis van het Openbaar Ministerie: een gevangenisstraf van 2 jaar en TBS.

Het Hof vindt echter dat de conclusie van de rapporteurs van het Pieter Baan Centrum onvoldoende is om over te gaan tot een zware maatregel als TBS. Voor het opleggen van TBS zijn in de beschikbare rapportages onvoldoende gronden aanwezig aldus de Rechtbank.

Het hof veroordeeld de man tot 5 jaar gevangenisstraf.

In hoger beroep dat diende 01-12-2014 wordt de dader uiteindelijk veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden onder aftrek van voorarrest.

Bron:Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen