Herdenkingsvoorstelling Louise over afschaffing slavernij in de Stadsschouwburg

Foto: MijnGelderland

Op 1 juli is het Keti Koti, de 150ste herdenking van de afschaffing van de slavernij binnen Nederland. Op deze dag gaat de voorstelling Louise in première als onderdeel van een programma over erkennen en helen van het verleden.

Louise is de derde en laatste voorstelling uit de Schitterende Schaduwreeks, een drieluik van muziek- & danstheatervoorstellingen van 30 minuten, met na-programma. De serie geeft de noodzaak van het ontginnen van het koloniaal en slavernijverleden van Gelderland en de doorwerking ervan weer. De voorstelling laat onderbelichte delen van de geschiedenis zien, van de schaduwkant van de welvaart, én de doorwerking ervan.

Gebaseerd op borduurwerk

De voorstelling Louise is gebaseerd op een borduurwerk van Louise van Ommeren- Hengevelt uit Arnhem (1794). Borduren werd niet als volwaardig kunstwerk gezien, maar als handenarbeid, mede omdat dit door vrouwen gemaakt werd in een huiselijke omgeving. Maar dit borduurwerk is behalve kleurrijk en kunstig vervaardigd, ook een protest tegen slavernij. Onderaan het borduurwerk staat de tekst:

Komt, daar onse harten bloeden
Op het zien van slavernij
Dat onse daden spreken
Laten wij dit muisje vrij 

De wereld van Louise

Het is alsof het stilleven ‘De wereld van Louise’, van kunstenares Louise te Poele, een stille getuige is van de wereld van de historische figuur, Louise. Wie was zij? En hoe was haar leven in het laat-achtiende eeuwse Arnhem? Een samenleving in een koloniale en patriarchale tijd, die een schaduw werpt tot in de hedendaagse maatschappij. In deze derde en laatste Schitterende Schaduw-voorstelling komt het tot een climax, waarna er een ander perspectief aan de horizon gloort.

Reframing HERstory Art Foundation

De voorstelling wordt geproduceerd door Reframing HERstory Art Foundation uit Arnhem. De stichting draagt bij aan bewustwording en educatie van het koloniaal en slavernijverleden van Gelderland met het uiteindelijke doel te helen. In de actualiteit van het herdenkingsjaar, 150 jaar afschaffing van de slavernij, voelt zij meer dan ooit de noodzaak voor meerstemmigheid, om andere verhalen uit de geschiedenis zichtbaar te maken. Na de voorstelling is er een workshop met de focus op helen. De workshop zal in het Nederlands en Engels gepresenteerd worden.

Informatie en kaarten

Lees hier meer over Louise van Ommeren-Hengevelt.

Informatie en kaarten via Stadsschouwburg Nijmegen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen