BTN en Kersten Techniek werken samen aan verkleinen textielberg

Foto: Kersten Techniek

Versleten en oude bedrijfskleding gaat meestal bij het afval, terwijl het vaak nog goed hergebruikt kan worden. Daarom zijn bedrijfskledingspecialist BTN en Kersten Techniek uit Elst een samenwerking aangegaan.

“Wij zamelen de oude kleding van Kersten in en transporteren die naar Gaia Circulair. Van alles wat Kersten inlevert komt een besparingsdocument. In dat document staat hoeveel CO2 en hoeveel water ze hierdoor hebben bespaard”, zegt Judith Kloppenburg van BTN.

Fossielvrije toekomst

Werken aan een fossielvrije toekomst is de missie van Kersten Techniek, dat duurzame technische installaties ontwerp, bouwt en onderhoudt. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is dan ook een drijfveer om kleding te recyclen. “Werken aan onze eigen duurzaamheid vinden we belangrijk. Maar doordat we hiermee CO2 besparen, kunnen we ook voldoen aan wet- en regelgeving”, zegt Emile van den Boom van Kersten Techniek.

Bedrijfslogo

Monteurs van Kersten Techniek krijgen voor hun werk standaard drie broeken, vijf truien, vijf t-shirts of polo’s en een zomer- en een winterjas. “Die jassen gaan zomaar drie jaar mee. Broeken, polo’s en t-shirts slijten sneller”, zegt Van den Boom. “Er gaat dus een hoop kleding doorheen. We gaan straks ook registreren hoeveel kleding dat precies is, wat monteurs bestellen en wat er terugkomt. Op dit moment weten we dat niet. Monteurs gooien oude kleding thuis weg, of het komt weer bij ons. Dan gaat het direct bij het restafval.”

Een bijkomend voordeel van het inzamelen vindt Van den Boom dat bekend is waar oude kleding blijft. “Zo lopen we niet het risico dat anderen rondlopen in kleding met ons bedrijfslogo.”

Nieuwe producten

De ingezamelde bedrijfskleding kan uit elkaar gehaald worden om weer doek van te maken. Dit doek wordt onder meer gebruikt in de autoindustrie of als isolatiemateriaal. En als er goede kleding tussen zit, selecteert Gaia die uit voor Pōur. “Daar werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij maken er bijvoorbeeld tassen, laptoptassen, werkbroeken en overalls van. En natuurlijk snijden ze er eerst het bedrijfslogo uit,” zegt Kloppenburg

BTN zamelt kleding in van meerdere bedrijven, maar dat mogen er nog wel wat meer worden. Kloppenburg: “Wij doen dit nu met nog maar ongeveer vijftig bedrijven, we staan echt aan het begin. Wij verdienen er ook helemaal niks op, maar zien het als onze bijdrage om de textielberg te verminderen.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen