Honderdjarig bestaan Radboud Universiteit feestelijk gevierd

Foto: TvB/Radboud Universiteit

De Radboud Universiteit vierde op 17 oktober haar honderdste verjaardag tijdens de Dies Natalis, in aanwezigheid van Zijne Majesteit de Koning.

Het honderdjarig bestaan werd op 17 oktober gevierd met een feestelijk programma in Concertgebouw De Vereeniging in Nijmegen. Op die plek vonden exact honderd jaar geleden ook de festiviteiten plaats rondom de opening van de universiteit.

Koning en rector

Er waren toespraken van onder meer de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls en studente Amber Stoelman. Koning Willem-Alexander was aanwezig bij de viering en sprak na het plenaire programma met studenten en medewerkers van de universiteit. Een uitgebreide terugblik is te vinden op de website van de Radboud Universiteit.

José Sanders werd geïnstalleerd als rector magnificus van de Radboud Universiteit. In haar toespraak benadrukte Sanders het doel van de universiteit bij oprichting: de emancipatie van groepen die hun weg naar de universiteit niet zo makkelijk vonden. Ook nu mag de universiteit haar best doen om studenten en medewerkers uit verschillende groepen aan te trekken, volgens de nieuwe rector.

Cadeau aan de stad

Ter ere van het honderdjarig bestaan geeft de universiteit een cadeau aan de stad Nijmegen: er komen twee grote luisterschalen aan de Spiegelwaal, waardoor mensen op vijftig meter afstand met elkaar kunnen praten en waar ze kunnen luisteren naar verhalen, podcasts of inspirerende quotes. Voorzitter van het college van bestuur, Daniël Wigboldus, overhandigde het cadeau symbolisch aan burgemeester Hubert Bruls tijdens de Diesviering. Meer informatie over de luisterschalen is te vinden op www.ru.nl/luisterschalen.

Erepenning

De Radboud Universiteit ontving op haar beurt de Nijmeegse Zilveren Erepenning van het Nijmeegse College van burgemeester en wethouders. Namens de gemeente Nijmegen sprak burgemeester Hubert Bruls zijn dankbaarheid uit aan de Radboud Universiteit voor haar inzet voor de stad en haar inwoners. ‘Nijmegen zou de stad van vandaag niet zijn zonder universiteit en studentenleven. In plaats van een willekeurige provinciestad, zijn wij een innovatieve kennisstad, met een bruisend karakter en een relatief jonge bevolking.’

Ook mag de Radboud Universiteit ter ere van haar honderdjarig bestaan het gebouw van de Latijnse School (Sint-Stevenskerkhof 2) tijdelijk in gebruik nemen van de gemeente Nijmegen. Van begin 2024 tot en met zomer 2025 is het pand onder de naam ‘Radboud CityLab’ een soort ‘university-in-residence’ in de Nijmeegse binnenstad, waar wetenschap voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk gemaakt wordt, bijvoorbeeld door films, tentoonstellingen en speciale programma’s voor kinderen en jongeren.

Eredoctores

Er werden tijdens het programma zes eredoctoraten uitgereikt. Al in mei kreeg politiek filosoof Michael Sandel een eredoctoraat. Vandaag ontvingen ook Mary Beckman, Geert Corstens, Fabiola Gianotti, Stella Nkomo, Marc Van Ranst en Sandra Graham een eredoctoraat. De eredoctores hebben zich ieder op hun eigen manier ingespannen om hun vakgebied op een hoger plan te brengen en daarmee van betekenis te zijn.

Honderdjarig bestaan

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen