Waarom heeft jouw dak nog geen zonnepanelen?

Foto: Pexels

Op steeds meer daken worden zonnepanelen geplaatst. Wie een rondje door een willekeurige woonwijk rijdt ziet steeds meer huizen die zonnestroom opwekken. Dat is niet zo gek, want het is immers gratis en waarom zou je het dan niet doen.

Partnercontent

Wat sommige mensen tegenhoudt is de investering. De panelen zijn nu eenmaal niet gratis. En er is de laatste tijd veel te doen over de terugleververgoeding. Die was tot voor kort heel aantrekkelijk. Energiemaatschappijen komen hier echter op terug, de vergoeding wordt verlaagd en soms moet er zelfs worden betaald voor het leveren van stroom. Ondanks dat is het volgens deskundigen nog altijd voordelig om voor zonnepanelen te kiezen.

Wanneer ga je verdienen aan je zonnepanelen?

Als je kiest voor zonnepanelen in Nijmegen dan kun je in aanmerking komen voor subsidie. Deze kun je aanvragen bij de gemeente of bij de provincie. Ook bedrijven kunnen een aanvraag doen voor subsidie voor het plaatsen van zonnepanelen op het dak van een kantoor, winkel of ander soort bedrijfspand. Hierdoor dalen de kosten. Daarnaast betalen particulieren geen btw, bedrijven kunnen de btw verrekenen met af te dragen omzetbelasting. Ook als je geen aantrekkelijke terugleververgoeding meer ontvangt van je energiemaatschappij ga je na ongeveer 7 jaar profiteren van het feit dat je vrijwel alle stroom die je gebruikt zelf opwekt. Zonnepanelen hebben een gemiddelde levensduur van zo’n 25 jaar. Dat betekent dat je minimaal 18 jaar gratis stroom hebt.

Hoeveel stroom leveren de panelen?

Producenten zijn voortdurend bezig om het rendement van zonnepanelen te verbeteren. Dit doen ze door gebruik te maken van nieuwe materialen en nieuwe technieken. Maar de opbrengst is natuurlijk vooral afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht die de panelen dagelijks kunnen opvangen. Zonnepanelen zijn daarom het meest rendabel als ze op het zuiden zijn gericht. Maar ook als een dak gedeeltelijk op het noorden is gericht, kan er soms toch nog een acceptabele hoeveelheid energie worden opgewekt. Een deskundige van een leverancier van zonnepanelen kan de gemiddelde opbrengst voor je uitrekenen. Je kunt dan zelf bepalen of het in jouw geval zinvol is om over de aanschaf van zonnepanelen na te denken.

Het is nu het moment om voor zonnepanelen te kiezen

Door de afnemende interesse is het nu een ideaal moment om zonnepanelen te bestellen. De prijs is namelijk flink gedaald en de leverproblemen zijn ook vrijwel opgelost. Daarnaast hebben installateurs een veel minder volle agenda. Duurde het vroeger soms wel een half jaar of langer voordat je zonnepanelen konden worden geplaatst, nu is dat vaak veel sneller. Als je nu een afspraak maakt dan kan het zomaar zijn dat je al over een week kan worden ingepland. Als de aanschafkosten ondanks subsidie te hoog zijn komen er overigens ook steeds meer mogelijkheden om de panelen te leasen. Hierdoor duurt het natuurlijk langer voordat je volop profiteert van het rendement, maar desondanks heb je er ook dan gewoon voordeel van.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen