Anti-NAVO bijeenkomst bij station Nijmegen-Lent op 4 april

Foto: Seimen Burum

Onder het motto Tegen NAVO, voor vrede organiseren de Gelderse afdelingen van de Nieuwe Communistische Partij van Nederland (NCPN) en de Communistische Jongerenbeweging (CJB) op donderdag 4 april om 14:00 uur een bijeenkomst voor station Nijmegen-Lent.

Dat gebeurt ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de NAVO.

Koude oorlog

Het stationnetje van Lent ligt op de voormalige zogenaamde ‘defensiedijk’, die onderdeel was van de Rijn-IJssellinie die in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw in het geheim is aangelegd onder auspiciën van de NAVO. Ook in de Ooijpolder liggen nog resten van dit kostbare en nooit gebruikte megabouwwerk dat bij in werking stellen de evacuatie van ruim 400.000 mensen had vereist. “Het plan om ter verdediging tegen het vermeende ‘Rode Gevaar’ de IJsselvallei onder water te zitten moet gezien worden in de context van de Koude Oorlog, maar ook met de groeiende internationale tegenstellingen vandaag worden steeds meer woon- en natuurgebieden omgevormd tot militaire oorlogsgebieden,” aldus NCPN-woordvoerder Rob Vousten.

Dienstplicht

Volgens de NCPN en de CJB moet de bijeenkomst een tegengeluid bieden aan ideeën om de dienstplicht terug in te voeren en de plannen van de Nederlandse overheid om de defensiebegroting uit te breiden in het kader van de NAVO 2%-norm. Rob Vousten: “De door de NAVO uitgedragen militariseringsgolf vraagt grote offers van de werkende klasse en maakt ons vreedzaam land juist een militair doelwit, terwijl de wapenindustrie megawinsten maakt.”

De woordvoerder van de NCPN laat weten dat in de week na 4 april flyers en posters verspreid zullen worden in het kader van de actie.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen