Zo zorgt de gemeente voor de Nijmeegse bomen

Foto: Hortus Nijmegen

Bomen zorgen voor biodiversiteit en voor een groene, gezonde omgeving om in te wonen, werken, en leven. De gemeente wil daarom goed voor bomen zorgen. Dat is vastgelegd in een Bomenbeheerplan.

Eigenaren van grond waar bomen op staan, zijn verantwoordelijk voor het uitvoeren van goed groenbeheer, zo schrijft de wet voor. Dat geldt dus ook voor de openbare ruimte, waar de gemeente over gaat. Daarom heeft de gemeente een ‘Bomenbeheerplan’. Dat is nu geüpdatet en geldt als leidraad voor de komende tien jaar.

Minder snoeien

In het plan staat onder meer dat we zo min mogelijk willen snoeien. Bomen hebben namelijk een belangrijke functie bij hitte en hevige regenbuien. De bladeren zorgen voor afkoeling en bescherming tegen de regen. Minder snoeien moet hierbij helpen; hoe meer bladeren, hoe beter. Of dit beleid zo goed werkt als we verwachten, evalueren we halverwege de looptijd van het plan.

Vervanging na kappen

Bomenbeheer betekent trouwens niet automatisch dat alle bomen altijd behouden blijven. Soms is kappen nodig, vooral als de veiligheid in het geding komt. Als bomen gekapt worden, wil de gemeente deze zoveel mogelijk vervangen, maar niet altijd op precies dezelfde plaats. Dat wordt per geval bekeken. In ieder geval hebben we bij de aanplant van nieuwe bomen voorkeur voor soorten die van nature in West-Europa voorkomen.

Meer informatie over het bomenplan is te vinden op onze website over bomen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen