NXP straalt op Wall Street na overname

Foto: CCO

De Nederlandse chipmaker NXP behoorde maandag tot de uitblinkers op een positief gestemd Wall Street. De aankondiging van een grote overname, waarmee het bedrijf in een klap tot de acht grootste chipfabrikanten ter wereld behoort, zette het aandeel op de Nasdaq flink hoger.

De leidende Dow-Jonesindex stond een kleine drie kwartier voor het slot 0,7 procent hoger op 18.261 punten. De bredere S&P 500 steeg 0,5 procent tot 2115 punten. De Nasdaq stond 0,8 procent in de plus op 5000 punten. Het is voor het eerst sinds het knappen van de internetzeepbel in 2000 dat de technologiegraadmeter die stand bereikt.

In maart 2000 kende de Nasdaq de hoogtse tussenstand ooit op 5132 punten, waarna een diepe val volgde. De bodem van de dotcomcrisis werd bereikt in oktober 2002, toen de graadmeter op 1108 punten stond. Dat het herstel zo lang heeft geduurd, komt mede door de nieuwe dip die werd veroorzaakt door de kredietcrisis.

Twee verschillende onderzoeksbureaus meldden dat de Amerikaanse industrie de afgelopen maand verder is gegroeid, maar de cijfers gaven geen eenduidig beeld van de ontwikkeling van het groeitempo. Verder bleken de bouwuitgaven in januari onverwacht te zijn gedaald. Ook de consumentenbestedingen in die maand vielen licht tegen.

NXP koopt branchegenoot Freescale voor bijna 12 miljard dollar. De voormalige halfgeleiderdivisie van Philips, die in 2006 werd verzelfstandigd en sinds 2010 genoteerd is aan de Nasdaq, werd bijna 17 procent meer waard. Overnameprooi Freescale kreeg er een kleine 12 procent bij.

Bron:nieuws.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen