Wetsdienaren stelen van de Nijmeegse burger

Foto: CCO

De politie van de eenheid Oost-Nederland heeft de procedures voor gevonden voorwerpen aangepast na een test door het VARA-tv-programma Rambam. Dat gaf zogenaamd gevonden portemonnees af bij Gelderse politiebureaus.

Later bleek dat uit drie portemonnees geld ontbrak, in Nijmegen was er maar liefst €120 buit gemaakt door de ambtenaren. Op de vraag waar het geld was gebleven was het antwoord kort en simpel, ”dat weten we niet” De politie woordvoerder geeft ook weinig opheldering aan de verdwijning van het geld. De woordvoerder geeft aan dat de zaak wordt onderzocht.

Al sinds 2013 ligt de verantwoordelijkheid van gevonden voorwerpen bij de gemeenten en niet bij de politie, de politie geeft aan dat zei gevonden voorwerpen aanneemt als service naar de burger. Eigenlijk is het gewoon de bedoeling dat de politie, de eerlijke vinder verwijst naar de gemeente en aldaar het gevonden voorwerp kan inleveren.

Een ander opvallend gegeven is dat er verschillende uitlatingen worden gedaan over de wachttijd die een burger heeft voordat het gevonden item aan de eerlijke vinder wordt overgedragen. De antwoorden varieerden van drie maanden tot zelfs een jaar. Vreemd dat de wetsdienaars niet op de hoogte zijn van de geldende wetgeving omtrent gevonden voorwerpen.

Er komen nu nieuwe regels omtrent de gevonden voorwerpen, op politiebureaus komen afsluitbare enveloppen waar burgers gevonden spullen in kunnen stoppen. Vervolgens deponeert de burger zelf de envelop in een afgesloten bak, die naar de afdeling gevonden voorwerpen van de gemeente gaat. Hiermee wordt eigenlijk aangegeven dat het de politie is die steelt en niet de gemeente !

Burgemeester Bruls wil RamBAm niet voor de camera te woord staan zo laten de gemeente in een e-mail weten. Ook Minister Opstelten neemt geen verantwoordelijkheid in deze, en verwijst naar de gemeenten.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen