Kinderen noodopvang Heumensoord tijdelijk naar school in Nijmegen

Foto: Heumensoord

Kinderen van Afghaanse vluchtelingen die in Heumensoord verblijven kunnen vanaf 18 oktober naar school in Nijmegen. De colleges van B&W van de gemeenten Nijmegen en Heumen maken dat samen met de onderwijsbesturen Conexus, @voCampus en st Josephscholen mogelijk.

Het gaat om 6-8 groepen (90-120 leerlingen) in het primair onderwijs en 8 groepen (112 kinderen) in het voortgezet onderwijs.

Docenten, lokalen en financiën

In de afgelopen weken is intensief samengewerkt om dit onderwijs mogelijk te maken. Het zoeken naar docenten, lokalen en financiën was een puzzel die samen is gelegd en resulteert in onderwijs voor kinderen. Het onderwijs zal maandag 18 oktober starten.

Kinderen uit de noodopvang krijgen, anders dan kinderen in AZC’s, niet automatisch onderwijs aangeboden. Op Heumensoord zelf kan geen onderwijs gegeven worden. De locatie voor het primair onderwijs is De Boomgaard en voor het voorgezet onderwijs De Klif. Docenten die de lessen verzorgen zijn zo mogelijk NT2 bevoegd en veelal gepensioneerd. Ook is er contact met de Nijmeegse PABO. De beide schoollocaties hebben nog voldoende leegstaande lokalen om de kinderen op te vangen en onderwijs te bieden. Het gaat om een grote groep kinderen, er is voldoende begeleiding voor de kinderen aanwezig. Met de direct betrokkenen zoals ouders en de buurtbewoners worden goede afspraken gemaakt, zodat zij geen hinder ondervinden.

Coa en ouders

De ouders die in de paviljoens van Heumensoord verblijven zijn geïnformeerd over de mogelijkheid voor onderwijs. Kinderen zullen per bus naar de verschillende locaties worden vervoerd. Over het algemeen spreken kinderen Engels en zijn zij gewend aan een onderwijssysteem.

In Heumensoord, een gebied van ons dat we in erfpacht in beheer hebben van de gemeente Nijmegen, is besloten dat er Afghaanse vluchtelingen in units worden opgevangen. Het deel van het natuurgebied waar het over gaat, is eerder een opvanglocatie geweest en herbergt met de vierdaagse ook de 5000 militairen die de wandeling jaarlijks lopen. Natuurmonumenten is net als vele Nederlanders geraakt door de ellende van de vluchtelingen. Het is schrijnend dat de opvang van vluchtelingen nodig is. We hopen voor de mensen dat de opvang in tenten van korte duur is en dat ze zo snel mogelijk betere accommodatie krijgen.

Over Heumensoord

Heumensoord ligt op het grondgebied van de gemeente Heumen, is eigendom van de gemeente Nijmegen en waterbedrijf Vitens en wordt per sinds 2013 beheerd door Natuurmonumenten. Het is 500 hectare groot. Ook tijdens de vierdaagse heeft NM geen zeggenschap en verantwoordelijkheid over het terrein waar het tentenkamp wordt opgeslagen. Dat is ook nu weer aan de orde bij de opvang van de vluchtelingen. Voor vragen over het kamp en de vluchtelingen verwijzen we je naar het COA en de gemeente Nijmegen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen