Scholieren presteren beter zonder hun smartphone

Foto: Novum / Erald van der Aa

Slecht presterende scholieren doen het beter als hun smartphones uit het klaslokaal worden geweerd. Dat blijkt uit grootschalig onderzoek onder scholieren van 11, 14 en 16 jaar in vier steden in het Verenigd Koninkrijk. Goed presterende studenten scoren hetzelfde als de smartphone uit moet.

De 20 procent slechtst presterende scholieren scoorden op die manier ruim 14 procent beter op examens. Hiervoor zijn 130.482 testresultaten gebruikt van scholieren van 90 scholen.

Bij de beter presterende studenten was nauwelijks een verbetering zichtbaar. Over de hele groep gezien scoorden de leerlingen 6 procent beter met hun mobiele telefoon uit.

Voor en na het telefoonverbod

Bij het onderzoek werden de resultaten van voor- en nadat scholen een telefoonverbod hadden ingesteld. De telefoon werd dan helemaal verboden op school, of moest aan het begin van elke les worden ingeleverd.

Vrijwel alle onderzochte scholen hebben inmiddels een verbod op smartphones. De onderzoekers concluderen dat een smartphoneverbod een probaat middel kan zijn om het gat tussen beter en minder scorende scholieren te verkleinen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen