Batavierenrace 2022 start vanavond op de Grote Markt

Foto: Batavierenrace

De Batavierenrace is de grootste estafetteloop van de wereld, waarbij deelnemers jaarlijks van Nijmegen naar Enschede lopen. De vijftigste Batavierenrace wordt vandaag en morgen,  29 en 30 april gehouden.

Dit jaar zullen maar liefst 355 ploegen uit heel Nederland en daarbuiten aan de start staan op 29 april 2022 op de Grote Markt in Nijmegen. Vanaf 15.00 vanmiddag begon de camping op de Nijmeegse campus vol te lopen. De lopers die als laatste van start gaan proberen daar nog even wat uurtjes slaap te pakken.

De Batavierenrace

In april of mei klinkt jaarlijks het startschot voor de grootste estafetteloop van de wereld: de Batavierenrace. De 50e editie van de Batavierenrace gaat van start op vrijdagavond 29 april om 22.30. De route loopt van het centrum van Nijmegen, via Duitsland, de rustige Achterhoek en de Oude Markt in hartje Enschede naar de campus van de Universiteit Twente.

De totale loopafstand bedraagt ruim 175 kilometer en is onderverdeeld in 25 etappes (zestien heren- en negen damesetappes). Er nemen ieder jaar ongeveer 8.500 atleten aan deel, allen studenten; aan dit enorme deelnemersaantal dankt de Batavierenrace sinds jaar en dag haar vermelding in het Guinness Book of Records. Kortom, een jaarlijks terugkerend mammoetevenement met een uniek karakter: een mengeling van topsport en zwoegend recreëren!

Een begrip in studentenkringen en daarbuiten

De Batavierenrace is de laatste jaren, zeker in de studentenwereld, maar ook daarbuiten, een begrip geworden. De Batavierenrace is dan ook een uniek en ludiek evenement, dat het verdient om in de kijker te staan. In voorgaande jaren werden reportages over de Batavierenrace bijvoorbeeld uitgezonden door regionale en nationale radio- en televisieomroepen en jaarlijks staat de race onder andere in De Gelderlander en vele andere gedrukte media.

Batavierenrace
Organisatiecommissie Batavierenloop

Opbrengst voor goed doel

De laatste jaren wordt gelopen voor een goed doel. Deze keer is dat Beat Batten Een organisatie die zich inzet voor onderzoek naar de stofwisselingsziekte Batten.

Het Batavierenfeest

Na de finish van de Batavierenrace rond 18:00 uur volgt jaarlijks het grootste studentenfeest van de Benelux op de campus van Universiteit Twente in Enschede. Naar schatting zijn er 13.000 studenten die op verschillende locaties van de campus uit hun dak gaan! De organisatie van het feest ligt in handen van het Evenementenbureau van Universiteit Twente.

Ontstaan

In 1972 kwamen enkele Nijmeegse studenten zo enthousiast terug van een estafetteloop in Zweden, dat ze een dergelijk evenement ook in Nederland wilden organiseren. In navolging van de Batavieren, die in 50 voor Christus op vlotten de Rijn afzakten, werd voor de Batavierenrace dezelfde route gekozen: van Nijmegen naar Rotterdam. In 1973 namen zo’n 600 studenten deel aan de eerste Batavierenrace. Aan deze eerste race dankt de Batavierenrace haar naam, maar vanwege infrastructurele problemen is het traject verplaatst. Sinds 1974 lopen de atleten vanaf het Universitair Sportcentrum Nijmegen, via Duitsland en de rustieke Achterhoek naar de campus van de Universiteit Twente. Op enkele kleine wijzigingen na, is de route vanaf 1974 vrijwel gelijk gebleven.

Volg de Batavierenrace via facebook en Instagram.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen