Dekkerswald: de gemeenteraad is aan zet voor betaalbare woningen

Foto: Wikimedia Commons

Dekkerswald is het voormalig sanatoriumterrein tussen Groesbeek (gemeente Berg en Dal) en Nijmegen. Een zorginstellingenterrein waar al minstens tien jaar gesproken wordt over de ontwikkeling van woningbouw.

In december 2021 heeft de gemeenteraad van Berg en Dal een ambitieus plan aangenomen. Op het terrein van Dekkerswald zou een groene, zorgzame buurt moeten verrijzen. Om op Dekkerswald een groene, zorgzame buurt te ontwikkelen werd in maart 2022 een intentieovereenkomst ondertekend tussen de grondeigenaar ZZG, gemeente Berg en Dal en Woningcorporatie Oosterpoort.

Klokgroep

Al in februari 2022 werden door vertegenwoordigers van ZZG, gemeente en Oosterpoort, tien bewonersinitiatieven uitgenodigd om mee te praten over de ontwikkeling van de groene, zorgzame buurt. Vanwege gelijkenissen met het project Vijverhof (ook Berg en Dal, ook  ZZG) kwamen vanuit de initiatieven geregeld vragen over de betrokkenheid van Van De Klok (Klokgroep). De projectleiding, ingehuurd door ZZG, antwoordde steeds opnieuw dat Klok alleen ontwikkelaar van het ruimtelijk plan zou zijn. Echter, na maanden praten, kwam in november 2022 de aap uit de mouw: Klok wil alles zelf bouwen en geen bewonersinitiatieven ondersteunen. Klok zegt namens ZZG te handelen. Maar het contract tussen ZZG en Klok is niet openbaar.

Bewonersinitiatieven

Frank van den Heuvel van Wooncoöperatie De Wereldbuur werd door de projectleiding, namens ZZG (eigenaar van Dekkerswald), gevraagd de bewonersinitiatieven te coördineren. Van den Heuvel: “Wij wilden de opdracht van de gemeenteraad volgen en verder uitwerken. Maar de projectleiding was niet eens geïnteresseerd in onze voorstellen voor een coöperatieve aanpak, hetgeen wel letterlijk in de intentieovereenkomst van december 2021 stond. Onze visie en ideeën passen wel exact bij die intentieovereenkomst.”

Touwtjes in handen

Met deze intentieovereenkomst als Trojaans paard heeft Klok de touwtjes in handen gekregen. De verstrekkende bevoegdheid van Klok is niet alleen zolang mogelijk voor de initiatieven verborgen gehouden, maar ook verzwegen voor de gemeenteraad. De door ZZG ingehuurde projectleiding blijkt vooral voor het belang van Klok te werken. De plannen van Klok behelzen onder meer hoger bouwen dan de gemeenteraad wil, bouwen op percelen die de gemeenteraad uit het voorstel gehaald heeft en meer woningen in het dure segment dan afgesproken.

Buurtpeil.nl

Inmiddels heeft Klok Buurtpeil.nl ingehuurd om het oorspronkelijke plan van Klok een mooi jasje te geven. Daarbij wordt wel gebruik gemaakt van de inbreng van de bewonersinitiatieven, zonder dat er feitelijk ruimte geboden wordt voor deze initiatieven.

Half april wil Klok met de inwonersparticipatie beginnen. Inwoners van Berg en Dal krijgen dan mooie plaatjes van woningen in de natuur en parkeerplaatsen met doorlatende stenen te zien. Maar praten over autogebruik beperkende maatregelen wil Klok niet. Voor Klok is de groene, zorgzame buurt een verkooppraatje. Dure woningen in het groen met zoveel mogelijk winst. De groene, zorgzame buurt met betaalbare woningen verdwijnt daarmee uit zicht. Net zoals op de Vijverhof waar op dit moment al de woningprijzen de pan uitrijzen.

Hechte gemeenschappen

Bewonersinitiatieven zoals Woonwerkvereniging Babylon en Wooncoöperatie De Wereldbuur willen coöperatief ontwikkelen, zodat er hechte gemeenschappen ontstaan met gedeelde waarden, zoals ook bedoeld in het raadsbesluit. Wanneer je in zo’n kwetsbare omgeving wilt wonen zijn er beperkingen. Woongemeenschappen brengen mensen bij elkaar die zulke beperkingen vooral als kansen en mogelijkheden zien.

Daarnaast is het noodzakelijk om anti-speculatie maatregelen te nemen. Wooncoöperaties zijn een nieuwe manier om de wooncrisis te lijf te gaan en om betaalbare woningen te bouwen. Een ontwikkeling die ook gesteund wordt door landelijke en provinciale overheden.

Gemeente; neem de regie

Van den Heuvel: “Wij willen dat de coöperatieve visie voor Dekkerswald serieus op haalbaarheid onderzocht wordt. Daarvoor vragen we de gemeenteraad om de regie over Dekkerswald terug te nemen.”

De Wereldbuur heeft de gemeenteraad een brief gestuurd. In de gemeenteraadsvergadering van 13 april (gemeente Berg en Dal) zullen wij onze brief toelichten [bron 2].

 

Bronnen:

  1. raadsbesluit van december 2021: https://drive.google.com/drive/folders/1598lO5bTzJTMZLyJRMlIcQXtUoYEGD-9?usp=sharing, gedeeld via Google docs omdat het niet meer op de website van de gemeente te vinden is.

  2. Onze brief aan de gemeenteraad van Berg en Dal: https://raad.bergendal.nl/Reports/Item/46c1ee66-0fd3-42dc-ac0f-ec3735b3240d

  3. Bovenstaande stukken op onze website: https://dewereldbuur.nl/publication/dekkerswald/lezenswaardig

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen