Gemeente reageert op kritiek Gelderlander na brand seniorenflat

Foto: Willemijn Hoogveld

Er is wel degelijk integer onderzoek gedaan naar de brand in de seniorenflat van 20 februari waarbij vier mensen om het leven kwamen, laat de gemeente Nijmegen zaterdag weten. Daarbij reageert zij op kritiek in de Gelderlander, waarin een expert beweert dat het onderzoek op veel punten onjuist zou zijn.

De lokale krant publiceerde zaterdag een interview met Nico Scholten van de stichting Expertisecentrum Regelgeving Bouw. Volgens hem zouden er ten onrechte vergunningen zijn verleend voor het complex en de snackbar. De gemeente en brandweer zouden daarom onterecht hebben geconcludeerd dat ze geen fouten hadden gemaakt.

‘Onjuist onderzoek’

“Het onderzoek is half werk en op veel punten onjuist”, aldus Scholten in de krant. “Zo voldeed op het moment van oplevering het complex al niet aan de eisen voor vluchtwegen. Dat had de brandweer moeten weten. Direct na de bouw in 1995 had een aanschrijving moeten volgen.”

Vergunning

Volgens Scholten is in het onderzoek de bouwvergunning van het wooncomplex beoordeeld op de wet- en regelgeving die voor oktober 1992 gold. Volgens Scholten staat er in de vergunning dat de wet- en regelgeving van toepassing was ná oktober 1992. Die is volgens hem onder meer op het gebied van de brandveiligheid strenger.

Volgens Scholten is eerst de snackbar gebouwd en kwamen daar later woningen boven. Toen hadden er aanpassingen moeten worden gedaan aan het gebouw om het brandveilig te maken. Dat is volgens hem niet gebeurd. Dus had er volgens Scholten geen vergunning mogen worden afgegeven, licht hij toe aan Omroep Gelderland.

‘Niets is minder waar’

Het gemeentebestuur laat zaterdag weten afstand te nemen van de suggestie dat er niet integer is gewerkt. “Er wordt gesproken over verdoezelen, zonder dat concreet gemaakt wordt wat hiermee bedoeld wordt. Dit doet vermoeden dat er door brandweer en ODRN (Omgevingsdienst Regio Nijmegen, red.) met opzet zaken worden achtergehouden en/of bewust verkeerd voorgesteld. Niets is minder waar.”

Openbare documenten

Het gemeentebestuur wijst erop dat zowel het dossieronderzoek van brandweer en ODRN als het rapport van het Instituut Fysieke Veiligheid in zijn geheel naar de gemeenteraad zijn gezonden en dat ze te vinden zijn op de site van de gemeente. Het Openbaar Ministerie, dat een feitenonderzoek naar de brand doet, heeft alle documenten ontvangen en krijgt volledige medewerking van alle diensten, zegt de gemeente. Het gemeentebestuur nodigt Scholten uit voor een gesprek, waarin hij een en ander kan toelichten. De gemeenteraad praat eind deze maand over de brand.

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen