‘Reactie PvdA op basisinkomen is van arrogantie doordrongen’

Foto: Facebook

‘Utopische fantasieën’, zo noemde de Nijmeegse fractie van de PvdA de plannen van GroenLinks om een deel van de Nijmeegse uitkeringsgerechtigden een basisinkomen te geven, zonder verdere verplichtingen. Maar daar is niet iedereen binnen de partij het mee eens. Amrish Baidjoe reageerde op het commentaar van zijn partij. “Dit statement is van een zekere ongegronde arrogantie doordrongen.”

“Als (Nijmeegse) PvdA’er wil ik graag stevig mijn ongenoegen uiten over de actie van de Nijmeegse fractie aangaande het voorstel van GroenLinks wat een opzet gaf tot de discussie en het mogelijk experimenteren met het basisinkomen in Nijmegen. Een progressief geluid mist compleet in deze kwestie aan de zijde van de Nijmeegse PvdA fractie.”

Lees hier de reactie van de PvdA terug.

Druk op de arbeidsmarkt

“Laten we deze discussie voornamelijk even feitelijk houden. De arbeidsmarkt zal in de komende jaren nog drastischer veranderen dan dat hij voorheen deed. Niet alleen verdwijnen door automatisering banen in de klassieke industrie, ook zijn de prognoses dat bijvoorbeeld banen in de transport sector zullen verdwijnen.”

“Niet alleen de huidige economische crisis legt druk op de arbeidsmarkt maar ook de technologische evoluties doen dat in ongekende mate. We moeten het met elkaar eens zijn dat we de banen van vroeger en tot op zekere hoogte het werk van nu nooit meer zal terugkeren, ongeacht de hoeveelheid valse politieke beloftes die worden gemaakt. Dat klinkt beangstigend maar wetende dat dit realiteit gaat worden roept dit ook op tot een precedent om na te gaan denken over vernieuwingen in de arbeidsmarkt, op gebied van onderwijs en daarmee op een fundamenteler niveau; het inkomen en bestaan.”

Experimenten

“Het voorstel aangaande het basisinkomen van GroenLinks Nijmegen is een voorstel in navolging van diverse andere gemeentes (Groningen, Wageningen). Ook in andere landen wordt veelvuldig met het basisinkomen geëxperimenteerd. Er is geen consensus of het basisinkomen een oplossing gaat bieden voor het huidige en het toekomstige verlies aan betaalde arbeid.”

“Maar als wetenschapper durf ik te zeggen dat geen enkele econoom of andere wetenschapper die wijsheid momenteel in pacht heeft. Het mogelijke succes van een basisinkomen in Nederland berust momenteel op hypotheses en theorieën. Hoog tijd dus om hiermee op kleine schaal te gaan experimenteren, we hebben data nodig om hier zinnige conclusies aan te binden. De eerste resultaten uit landen die experimenten hebben uitgerold lijken veelbelovend maar zijn ook erg context specifiek (zie ook deze uitzending van Tegenlicht).”

Verbazing

“De Partij van de Arbeid is in de essentie altijd diep verweven geweest met de zekerheid van inkomen en arbeid. Daarom was ik ook zeer verbaasd over de insteek die de Nijmeegse vraagstuk koos op het voorstel van GroenLinks en de uitingen die zijn gedaan in de landelijke media. Dit heeft niets te maken met progressieve politiek maar alles te maken met een conservatieve gesloten blik. Ik vraag me ook oprecht af hoeveel leden deze afwijzing zouden ondersteunen zeker als het zo scherp wordt geformuleerd als Dhr. Van ‘t Veen tijdens de Nijmeegse kamerronde en Radio 1, wij zouden ‘principieel tegen zijn’.”

Landelijke koers

“Ook heeft dit weinig te maken met de landelijke koers die wij hebben gekozen als leden van de partij. De PvdA heeft een lange traditie als het gaat om participatie in de discussies met betrekking tot het basisinkomen. Hoog tijd voor een reeks aan experimenten, want alleen op deze manier kunnen we kennis vergaren over nieuwe vormen van bestaans- en inkomen zekerheid. Het voorstel van GroenLinks was ook niets meer dan een voorstel tot experimenteren, nadenken en discussiëren. Schandelijk dus dat de PvdA daar als ogenschijnlijk progressieve partij gelijk met gestrekt been op ingaat.”

“Ook Monica Sie, directeur van het Wetenschappelijke bureau van de PvdA (Wiardi Beckman Stichting) zei afgelopen week in de Leeuwarder Courant dat de grootste voor en tegenstanders van het basisinkomen bij de PvdA zitten. Dat moeten we interpreteren als een oproep tot discussie en experimenteren.”

Experimenten op lokale schaal

“Of het basisinkomen een succes zal zijn moet blijken uit experimenten op lokale schaal, daar deze heel context specifiek zijn. Dat is de enige manier om data te vergaren en zinnige uitspraken te doen over dit vraagstuk. De complexe situatie op de arbeidsmarkt vraagt om nieuwe oplossingen maar tegelijkertijd zullen we moeten accepteren dat klassieke arbeid door vergaande automatisering op den duur grotendeels zal verdwijnen.”

“Het is aan de politiek om hier pro-actief op in te spelen. De PvdA Nijmegen spreekt op haar website over ‘utopische fantasieën’. Behalve dat dit statement van een zekere ongegronde arrogantie doordrongen is, mist er ook nog iets zeer essentieels; de Nijmeegse fractie vergeet te melden de automatisering in deze wereld in een recent verleden ook tot de utopische fantasieën behoorde. Tegelijkertijd bieden deze ‘utopische fantasieën’ een mogelijke blik in onze toekomst en onze nieuwe realiteit. Hier is echter wel durf en een progressieve blik voor nodig. Iets wat de Nijmeegse PvdA fractie hopelijk nog gaat vinden.”

“Gelukkig staat de rest van de raad wel open voor nieuwe initiatieven en laat daarmee zien een stuk progressiever te zijn en lef te hebben dan de Nijmeegse PvdA fractie.”

Amrish Baidjoe
PvdA-lid (Nijmegen)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen