PvdA reageert op initiatief basisinkomen GroenLinks

Foto: Publiek domein

Een initiatief van GroenLinks over het basisinkomen werd woensdagavond positief ontvangen in de gemeenteraad. Een van de tegenstanders was de PvdA. Zij reageren nu op het initiatief.

GroenLinks wil dat, bij wijze van proef, een deel van de Nijmeegse uitkeringsgerechtigden een basisinkomen krijgt, zonder verdere verplichtingen en met de mogelijkheid om er iets bij te verdienen. Argumenten: minder bureaucratische rompslomp, minder stress, meer rust voor mensen om – zonder de ’toenemende cultuur van drang, dwang en dreiging’ – op zoek te gaan naar werk.

Kritiek

De PvdA liet samen met de VVD en CDA woensdagavond weten nog niet overtuigd te zijn van het initiatief. Waarom? De belangrijkste punten uit hun reactie:

“Een onderwerp als het basisinkomen prikkelt de fantasie. Wie wil er niet in een land leven waarin iedereen elke maand zonder tegenverplichting voldoende geld krijgt om van te leven? Een paradijs waarin burgers zonder enige druk hun talenten kunnen ontplooien: wat moet dat allemaal niet voor moois opleveren?

De gemeenteraad is echter niet de plek om utopische fantasieën te bespreken.

In het debat over het voorstel van GroenLinks werd door sommige fracties een beeld opgeroepen als zou de gemeente Nijmegen uitkeringsgerechtigden ‘opjagen’ en lastigvallen met bureaucratische rompslomp. Wij herkennen ons niet in dit beeld. We hebben in Nijmegen een ruimhartig sociaal beleid en behandelen bewoners die een uitkering nodig hebben met respect. Daarnaast ondersteunen we bewoners bij het vinden van werk.

De redenatie dat we uitkeringsgerechtigden met rust moeten laten, omdat er toch niet voldoende werk is, is niet de onze. Dat is GroenLinks overigens met ons eens, gezien het volgende citaat uit het debatstuk: ‘wat GroenLinks betreft heeft de gemeente een belangrijke verantwoordelijkheid bij het helpen van mensen om een baan te vinden’.”

Al met al is ons niet geheel duidelijk wat GroenLinks nu precies beoogt. Tussen droom en daad staan praktische bezwaren, die gelukkig GroenLinks zelf ook ziet. Wij wensen GroenLinks veel succes met het concretiseren van het experiment en zien het voorstel aan de Raad met belangstelling tegemoet.”

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen