Scholier Rutger van de Wijngaard wint PUC-essaywedstrijd

Datum bericht: 12 juni 2015

Smartphone of ‘phonesmart’? Ruim 440 scholieren van 25 middelbare scholen schreven de afgelopen weken een essay over dit onderwerp. In navolging van twee succesvolle eerdere edities organiseerde het Pre-University College Humanities van de Radboud Universiteit opnieuw een essaywedstrijd voor scholieren uit 5 VWO. Een vakkundige jury koos uit de honderden inzendingen tien finalisten. Op 12 juni vond de uitreiking plaats en kwam Rutger van de Wijngaard van het Montessori College Nijmegen als winnaar uit de bus.

Op vrijdag 12 juni kwamen de tien finalisten met hun ouders en docent Nederlands naar de campus van de Radboud Universiteit voor de ontknoping. Tijdens een feestelijke high tea werden de drie beste essayschrijvers bekendgemaakt. Rutger van de Wijngaard mag zich de uiteindelijke winnaar noemen. Dit leverde hem een flink bedrag aan boekenbonnen op. En als hij na zijn eindexamen een opleiding aan de Radboud Universiteit gaat volgen, ontvangt hij bovendien een wild card voor het propedeuseprogramma van de Radboud Honours Academy, een prestigieus programma voor excellente studenten.

Een goede voorbereiding

Met de Essaywedstrijd wil het Pre-University College scholieren uitdagen een onderbouwde mening te vormen en deze helder te verwoorden; vaardigheden die een goede voorbereiding vormen op het onderwijs aan een universiteit. Dit jaar schreven leerlingen een prikkelende, opiniërende tekst over het onderwerp ‘Smartphone of phonesmart?’. Bij de opdracht kregen ze een aantal artikelen als achtergrondinformatie. Zonder verdere hulpmiddelen moesten de scholieren binnen drie aaneengesloten klokuren hun essay schrijven, onder toezicht van hun docent Nederlands.

Voorafgaand aan de echte wedstrijdopdracht konden scholieren in de klas alvast aan de slag met een oefenopdracht. Docenten konden zelf bepalen hoeveel leerlingen binnen hun school deelnamen aan de wedstrijd en wanneer zij de wedstrijdopdracht wilden uitvoeren. Ter voorbereiding was het voor de docenten mogelijk een workshop te volgen bij het Pre-University College.

Flinke kluif voor de jury

De belangstelling voor de Essaywedstrijd was dit jaar nog groter dan bij de twee voorgaande edities. Het aantal inzendingen steeg van zo’n 300 naar meer dan 400 essays. Een vakkundige jury bestaande uit schrijfvaardigheidexperts van de Nijmeegse letterenfaculteit en het Academisch Schrijfcentrum Nijmegen boog zich over de berg inzendingen. Aan de juryleden vervolgens de taak om uit de 440 essays de allerbeste te selecteren. Geen makkelijke opgave, gezien de originele standpunten en het hoge niveau van de teksten. Na een eerste beoordelingsronde bleven er 120 opvallend goede essays over, waaruit tenslotte de tien finalisten werden gekozen. Iris van den Heuvel (Theresialyceum Tilburg) en Lonnika Brienesse (Maas Waal College Wijchen) gingen er met de tweede en derde prijs vandoor.

De winnende essays zijn te lezen op de website van het Pre-University College. Ook zijn de tien beste essays in een boekje gepubliceerd.

Over het Pre-University College

Het Radboud Pre-University College (PUC) Humanities is een samenwerking van de Faculteit der Letteren en de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen van de Radboud Universiteit. Het PUC Humanities wil met haar uitgebreide aanbod aan activiteiten de aansluiting van het voortgezet onderwijs op het universitaire onderwijs verbeteren. Kijk voor meer informatie op de website van Pre-University College.


Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen