Tijdens de Vierdaagseweek controleert de politie extra op artikel 8: autorijden met teveel alcohol in het bloed.
De eerste, meest zichtbare controle vond plaats op zaterdagavond en de nacht op zondag langs de Graafseweg. Veertien bestuurders bleken met te veel alcohol op achter het stuur te zitten. Vijf van die bestuurders hadden zelfs zoveel gedronken dat het rijbewijs moest worden ingevorderd. Uitschieters zaten ruim boven de 600 ug/l, waar 220 ug/l is toegestaan voor een reguliere bestuurder en 88 ug/l voor een beginnend bestuurder. Naast deze veertien bestuurders bleek één bestuurder mogelijk onder invloed van drugs, zo bleek na een indicatieve speekseltest. Bloedonderzoek zal moeten uitwijzen of dit ook daadwerkelijk het geval was. Het Openbaar Ministerie (OM) gaat uiteindelijk over de verdere gevolgen.
Nog twee controles
Maandagmiddag- en avond werd er op twee locaties gecontroleerd. Eerst langs de N325, ter hoogte van Beek-Ubbergen en later op de kruising Nijmeegsebaan met de Sionsweg in Heilig Landstichting. In totaal moesten zes bestuurders blazen op het zogenoemde ademanalyseapparaat, nadat de blaastest op straat daar aanleiding toe gaf. Twee van hen bleven toch onder de wettelijke limieten. De overige vier niet, maar bij geen van hen waren de uitkomsten zo hoog dat het rijbewijs moest worden ingevorderd. Vijf personen waren mogelijk onder invloed van drugs en van hen is bloed afgenomen.
Opvallend en onopvallend
Naast deze zichtbare, grootschalige controles wordt er ook onopvallend en meer dynamisch gecontroleerd op het gebruik van alcohol en drugs in het verkeer. Dat heeft voor de politie altijd prioriteit, maar helemaal in een week waarin er volop feest wordt gevierd in Nijmegen. Het advies is dan ook duidelijk: laat je rijden of maak gebruik van het openbaar vervoer. Jaarlijks vallen er nog altijd tientallen verkeersdoden doordat een bestuurder onder invloed rijdt.