Geert Alofs van Tuincentrum Hofs in Angeren: ‘De klant moet zich hier thuis voelen’

Foto: Lingewaard Nieuws

Tuincentrum Hofs, gevestigd aan de Lodderhoeksestraat in Angeren, is een klein dorpstuincentrum met gespecialiseerde producten, vertelt eigenaar Geert Alofs. “We zijn vooral sterk in snijbloemen, moestuinplanten, perkplanten, kamerplanten en tuinplanten.”

Partnercontent

Ook verkoopt het tuincentrum gespecialiseerd diervoer voor kleine en grote boerderijdieren als geiten, duiven, kippen en paarden, van het merk Garvo. Ook kinderboerderijen nemen dat voer bij hem af. Daarnaast heeft het tuincentrum een ruim aanbod sierpotten voor binnen en buiten.

Artikel gaat verder onder de foto.

Tuincentrum Hofs

Klant staat centraal

De klant staat centraal, bij Tuincentrum Hofs. “De klant moet zich hier thuis voelen, daar werken we voortdurend aan. We zijn echt een bedrijf uit deze regio, gericht op wat de mensen hier willen en nodig hebben. Zo hebben we ook veel aanbod op het gebied van moestuinplanten en -zaden, daarin zijn we heel sterk.”

Een ander sterk punt van het tuincentrum is het meebewegen met de seizoenen. “Alle seizoenen hebben we een gespecialiseerd aanbod voor iedereen. Omdat we klein zijn, kunnen we dat ook realiseren. We willen geen Intratuin zijn, wij spelen in op de consument.”

Geert Alofs runt het bedrijf samen met zijn vrouw Monique. Het tuincentrum werd 40 jaar geleden opgericht daar Moniques ouders. “Het was oorspronkelijk een bloemen- en plantenkwekerij. Dat is het nog steeds, maar we zijn inmiddels flink uitgebreid.”

Historie

Geert Alofs is zelf afkomstig uit Bemmel, waar zijn ouders een fruitkweekbedrijf hadden. Hij is werktuigbouwkundige, maar hielp nadat hij Monique leerde kennen naast zijn baan altijd mee in het bedrijf van zijn schoonouders. In 2009 namen zij het bedrijf over van Moniques ouders. “Het bedrijf was toen sterk verouderd, we hebben alles nieuw gebouwd. En zo is het nog steeds.”

Het aanbod blijft voortdurend wisselen. “Je moet blijven vernieuwen. Ook mijn schoonouders verkochten al aan huis toen dit nog alleen kwekerij was, zo breidde het assortiment zich van lieverlee uit. En uitbreiden doen we nog steeds. Maar alleen met producten waar omloopsnelheid in zit, want dit is een klein dorp, daar moet het assortiment wel bij aansluiten.”

Snijbloemen, kamerplanten en tuinplanten zijn nu de core business van het tuincentrum. Die koopt Alofs in bij bloemenveiling Plantion in Ede. “Ik sta twee dagen per week bij de klok bloemen in te kopen. Wij willen elke dag verse producten, daar hebben we een goede naam in en dat willen we graag zo houden, dus de bloemen zijn elke dag vers.”

Artikel gaat verder onder de foto.

Tuincentrum Hofs

Kwekerij

Perkgoed wordt gekweekt op het eigen bedrijf, zowel voor de eigen verkoop als voor wederverkoop aan andere tuincentra, vakgenoten en levering aan de veiling, vertelt Alofs. “We kweken jaarrond: winter- en voorjaarsviolen, en we kweken voorjaars- en zomer perkgoed. Daar zijn we het hele jaar mee bezig. Twee weken per jaar halen we alles leeg en maken we de kassen schoon en dan beginnen we opnieuw.”

De wederverkoop aan andere tuincentra, door het hele land, verloopt via Plantion in Ede. “Daar kent iedereen ons, we komen daar al zo lang. Je netwerk is daarin heel belangrijk.”

Een uitschieter qua drukte is er eigenlijk niet, bij Tuincentrum Hofs. “Door alle verschillende producten is het eigenlijk het hele jaar door druk. Behalve twee weken in januari. En zondag is onze rustdag, dan zijn we dicht. Maar dan zit ik toch vaak de administratie te doen. En de teelt loopt natuurlijk ook op zondag door.”

Kleinschalig karakter

tuincentrum HofsOver klandizie heeft Alofs niet te klagen: de klanten van het tuincentrum komen uit heel Lingewaard, maar ook uit de Liemers, Arnhem en Nijmegen. “Ze komen echt voor ons, dat is onze gunfactor. Maar we proberen het beheersbaar te houden en het kleinschalige karakter te behouden. Dat is ook wat ons aantrekkelijk maakt voor de klandizie.”

De mooiste tijd is wat Alofs betreft het voorjaar. “Dan groeit en bloeit alles en is de loop heel hoog. Dan willen de mensen iets doen in de tuin of op hun balkon. Dat is ook onze piekperiode, waarin we het grootste deel van onze omzet draaien. Wij hebben super kwaliteit, daar komen de klanten ook speciaal voor. Dat kost wat, maar daar komen de mensen wel voor terug. En als het niet goed is, dan krijgen ze nieuw. Daar is hier geen discussie over.”

De kerstperiode is ook een mooie tijd, aldus Alofs, met de verkoop van kerstbomen en kerststukjes.

Geen last van corona

Het afgelopen jaar was voor Tuincentrum Hofs een superjaar, qua drukte en omzet, vertelt Alofs. “Wij mochten open blijven, natuurlijk met alle maatregelen, en omdat mensen thuis moesten blijven gingen ze veel vaker in de tuin aan de slag.”

Geert Alofs is de spin in het web in het bedrijf. Het liefst is hij achter de schermen bezig, met het perkgoed en de planten, om te zorgen voor een goed eindproduct. Maar altijd in het zicht van de klant. “Ze moeten me altijd zien en ze kunnen me altijd benaderen. Dat is ook je taak, als eigenaar, je bent toch de kern van het bedrijf.”

Wat hem betreft zet hij het bedrijf zo door als het nu is. “Ik wil steeds beter worden in teeltwijzen. En ik wil graag dat mensen een goed gevoel hebben bij wat ze hier kopen, voor een goede prijs. Zodat ze tevreden naar huis gaan en ook thuis blij zijn met hun aankoop. En ook graag weer terugkomen.”

Tuincentrum Hofs

 

Reacties