Zwembad Winkelsteeg komt op de plaats van de Jan Massinkhal

De Jan Massinkhal
De Jan Massinkhal
Foto: Gemeente Nijmegen

Nijmegen krijgt een nieuw zwembad in Winkelsteeg. Het nieuwe zwembad komt ter vervanging van de verouderde zwembaden Dukenburg en West.

Het college van B&W heeft op dinsdag 15 november besloten het vervolgonderzoek naar de locatie van het zwembad voor te leggen aan de raad. Uit het onderzoek komt naar voren dat de plek waar nu de Jan Massinkhal staat, de voorkeur heeft. Ook is er in het onderzoek gekeken naar de ruimtelijke eisen van het zwembad en de mogelijkheid om het zwembad te combineren met een sporthal.

Eisen zwembad

Gebruikers hebben in een participatietraject meegedacht over de eisen van het nieuwe zwembad. Het nieuwe zwembad moet een 50 meter wedstrijdbad en een 25 meter wedstrijdbad krijgen. Dit laatste bad leent zich door de beweegbare bodem ook voor instructiezwemmen en voor zwem- en waterpolowedstrijden. Ook is er in het zwemcomplex een bad voor recreanten met interactieve water-/geluid-/lichtelementen ingetekend en is er ruimte voor een peuterbad. Met de gebruikers spreekt de gemeente in een volgende stap over de verdere inrichting.

Combinatie sporthal

Uit het onderzoek blijkt, dat er een kans ligt om het nieuwe zwembad te combineren met een sporthal op de (eerste) verdieping. Dit biedt verschillende voordelen. Zo zijn er lagere bouwkosten dan wanneer je enkel een zwembad of sporthal bouwt en wordt er optimaal gebruik gemaakt van de bouwgrond in de stad. Ook kun je op deze manier de verouderde Jan Massinkhal vervangen voor een nieuwe sporthal.

Onderzoek locatie

Om te komen tot een voorkeurslocatie heeft de gemeente een onderzoek uitgevoerd. De locatieopties zijn getoetst vanuit verschillende invalshoeken. Zo is er onder andere gekeken vanuit zwembadgebruikers, duurzaamheid en bereikbaarheid. Met als resultaat dat plek waar nu de Jan Massinkhal staat, als voorkeurslocatie uit de bus komt. Deze locatie heeft onder andere als voordeel dat de sportambities die gewenst zijn hier waargemaakt kunnen worden. Ook heeft deze locatie stedenbouwkundig de voorkeur om een zwembad met sporthal te bouwen. Door op deze locatie te bouwen krijgt het gebied een stedenbouwkundige impuls.

De gemeenteraad neemt naar verwachting eind dit jaar een besluit over de definitieve locatie en of het zwembad wordt gecombineerd met de bouw van een sporthal.

Reacties

Cookieinstellingen