Stip geeft 30.000 antwoorden op vragen van Nijmegenaren

Foto: Stip

Als je een vraag hebt waar je niet uitkomt kun je in Nijmegen naar de Stip gaan. Deze wijkpunten voor informatie en advies geven antwoord op je vragen, ze lezen mee met een moeilijke brief en helpen je een formulier invullen.

In 2023 werden 30.401 vragen beantwoord.

Meest gestelde vragen

Ruim 8000 vragen gingen over praktische zaken. Daarbij kun je denken aan vragen over het busvoordeelabonnement voor 65-plussers, het regelen van een DigiD of vragen over energie. Ook werden er bijna 8000 vragen gesteld over regelingen voor mensen met een laag inkomen. Daarbij kun je denken aan bijzondere bijstand, computerregeling en de energietoeslag. Er werden ook veel vragen gesteld over belastingen, ziekte en zorg. 

Verder helpen

Als de Stips niet zelf konden helpen, werd er vaak doorverwezen. Dat gebeurde het meeste naar Hulp bij geldzaken bij Bindkracht10, de Financieel Experts in de Wijk, juridische partners zoals Juridisch loket en advocaten, Gemeente Nijmegen en de Buurtteams. De meeste bezoekers zijn volwassenen. De grootste groep (29%) was tussen de 50 en 65 jaar oud, op de voet gevolgd (28,2%) door mensen tussen de 25 en 50 jaar. Er kwamen bijna evenveel vragen van mannen als van vrouwen.

Speciale vragen en themabijeenkomsten

Speciale vragen verdienen een speciaal antwoord. Daarom zijn er in 2023, drie speciale spreekuren gestart. Een avondspreekuur voor mensen die overdag werken, een spreekuur voor Oekraïners en een spreekuur, samen met de Sociaal Raadslieden, voor mensen met vragen over vreemdelingenrecht.

De Stips organiseerden ook themabijeenkomsten. Die zijn meestal een combinatie van gezelligheid en informatie delen. Ze gingen bijvoorbeeld over energie, de griepprik, warm blijven in de winter, digitale vaardigheden, taal, bewegen, koken en mentale gezondheid.

Voor en door bewoners

De vragen van bewoners worden beantwoord door vrijwilligers. Deze vrijwilligers worden begeleid en ondersteund door werkbegeleiders. Ook zijn er veel trainingen. In 2023 werkten er 116 vrijwilligers bij de Stip.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen