Onderzoek: meeste bibliotheeklocaties in Gelderland

Foto: Nijmegen Nieuws

Van alle Nederlandse provincies heeft Gelderland relatief gezien de meeste bibliotheeklocaties van Nederland. Iedere bibliotheek wordt gedeeld met gemiddeld 16.907 inwoners van onze provincie.

Dat is minder dan het landelijk gemiddelde.

Omdat de bibliotheek een steeds grotere maatschappelijke functie krijgt, lijkt het vervullen van deze rol voor Gelderse bibliotheeklocaties haalbaarder dan elders in Nederland. Zo concludeert thuisstudieplatform Laudius op basis van een inventarisatie onder 141 Nederlandse bibliotheekorganisaties en CBS-data.

Maatschappelijk aanbod

Voor het maatschappelijke aanbod van bibliotheken hebben gebruikers geen abonnement nodig. Het aanbod bestaat bijvoorbeeld uit het bevorderen van digitale vaardigheden en taalvaardigheid. Gemiddeld is er voor iedere 22.197 Nederlanders een bibliotheeklocatie, maar niet in iedere regio delen inwoners hun bibliotheek met evenveel anderen.

Abonnement kost gemiddeld € 47,61

Een basisabonnement bij een Gelderse bibliotheek kost gemiddeld € 47,61 per jaar. Ter vergelijking: een gemiddeld abonnement in Nederland kost € 41,67 per jaar. Leden zijn dus relatief duur uit.

De hoogte van een lidmaatschap verschilt binnen Gelderland sterk per regio. Leden van Bibliotheek Ede zijn het goedkoopst uit en betalen slechts € 11. De Bibliotheek Scherpenzeel rekent het hoogste tarief voor hun leden met € 63.

Steeds minder leden

Sinds de eeuwwisseling is het aantal bibliotheekleden in Nederland afgenomen met zo’n 20 procent. Slechts van een kwart van de huishoudens is nog minimaal één gezinslid aangesloten bij een bibliotheek.

Dit percentage is in Gelderland met 29 procent hoger dan gemiddeld. In de gemeenten Rozendaal (41,3%), Hattem (37,1%) en Elburg (34,9%) zijn de meeste huishoudens nog lid van een bibliotheek. In de gemeente Buren ligt het percentage het laagst, daar is nog slechts één op de tien huishoudens aangesloten.

Benieuwd naar hoe uw gemeente zich weerhoudt? Meer informatie is te vinden op: https://www.laudius.nl/onderzoek-bibliotheken-in-nederland-2022

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen