Virtual Reality belevingen in Lux vanaf 20 maart

Foto: First Life, David Attenborough

Na een succesvol eerste jaar gaat het eerste Virtual Reality-platform verder in Lux en zes andere theaters in Nederland. Dit jaar presenteert Nu:Reality drie verschillende programma’s.

Namelijk ‘Naturally Immersive’ (14 maart t/m 15 mei), ‘Final Frontier’ (16 mei t/m 17 juli) en ‘Trailblazing Taiwan’ (18 juli – eind september). Naturally Immersive is vanaf woensdag 20 maart in Lux te ervaren.

David Attenborough

Het eerste programma van dit jaar, ‘Naturally Immersive’, toont met zes verschillende werken de wonderen van de natuur. Zo reist Sir David Attenborough in David Attenborough’s First Life 350 miljard jaar terug in de tijd om met gebruik van virtual reality uitgestorven fossielen tot leven te wekken, is de inmiddels uitgestorven, illustere ʻōʻō vogel te horen in de door The Guardian geproduceerde VR-experience Songbird, heeft de natuur op aarde de overhand gekregen in de VR-film Planet, en maakt de bezoeker van dichtbij de Mexicaanse Dag van de Doden mee in de Nederlands-Belgische productie Floating with Spirits, die afgelopen september werd geselecteerd voor de Immersive Competition van het filmfestival in Venetië.

Trailblazing Taiwan

In de volgende edities van Nu:Reality zoekt ‘Final Frontier’ vanaf mei de grenzen op van het universum en worden in ‘Trailblazing Taiwan’ van juli tot september de beste projecten uit een van de meest creatieve en innovatieve landen op het gebied van VR vertoond.

Over de films

David Attenborough’s First Life
Van: Matt Baker Jones & Elliot Graves
Al meer dan 60 jaar reist bioloog en televisiemaker David Attenborough (97) de hele wereld over om onze planeet en al wat daarop leeft vast te leggen, altijd met adembenemende beelden en voorzien van zijn herkenbare, charmante voice-over. Nu gaat hij maar liefst 350 miljard jaar terug in de tijd om met gebruik van virtual reality lang uitgestorven fossielen tot leven te wekken. Zie met je eigen ogen hoe de eerste dieren op aarde eruitzagen, bewogen en leefden en hoe ze zich ontwikkelden van eencellige organismen tot ontzagwekkende roofdieren die de zeebodem onveilig maakten.

Planet
Van: Momoko Seto
In de VR-film Planet ∞ (infinity), die ook werd vertoond op het filmfestival van Cannes, schetst de Japanse filmmaker Momoko Seto een toekomstbeeld waarin de planeet aarde is verwoest en de natuur de overhand heeft gekregen. De mens en bijna alle dieren zijn uitgestorven. Alleen insecten en schimmels hebben het overleefd. Als het weer omslaat, overstroomt langzaam de uitgedroogde aarde. In het water ontstaat een ecosysteem, bevolkt door vreemde zeewezens. Is dit een sterk staaltje sciencefiction of een profetische visie? Grote kans dat je in ieder geval nooit meer hetzelfde zult kijken naar dieren en planten.

Myriad 360
Van: Michael Grotenhoff & Christian Zipfel
Myriad 360 maakt gebruik van de nieuwste 360° 3D-technologie om het verhaal van de spectaculaire herintroductie van de bijna uitgestorven heremietibis tot leven te brengen. Deze mythische, grote vogel kwam ooit in het wild in Europa voor, maar nu enkel nog in Marokko. In gevangenschap jonge ibisjes ter wereld brengen is één ding, maar hoe krijg je ze vervolgens zo ver dat ze vanuit hun dierentuin in Wenen de trektocht naar Toscane gaan ondernemen, iets dat ze in het wild leren van oudere vogels? Zet je VR-bril op en vlieg mee met de zwerm op een reis van 15 dagen en 800 km, geleid door hun menselijke pleegouders in ultra lichte vliegtuigjes.

Gondwana
Van: Ben Joseph Andrews
Gondwana is een voortdurend evoluerend virtueel ecosysteem dat de mogelijke toekomsten van het oudste regenwoud ter wereld, de Daintree in Australië, verkent. Het weer, de seizoenen en biodiversiteit verschuiven dynamisch terwijl je vrij kunt rondlopen op een uitgestrekte kaart met oude bomen en zeldzame dieren. Maar er voltrekt zich een breder verhaal op de achtergrond: gedurende de dag neemt het regenwoud af volgens de klimaatgegevensprojecties van 1990 tot 2090. De enige redding voor deze ogenschijnlijk onvermijdelijke neergang is de mens: hoe meer tijd het publiek doorbrengt in Gondwana, hoe veerkrachtiger het bos wordt. Elke dag van dit VR-programma wordt het bos opnieuw geboren en wordt er een nieuwe klimaattoekomst voor dit regenwoud gecreëerd. Gondwana is een meditatie over tijd, verandering en klimaatactie in een oeroud stukje aarde van onschatbare waarde.

De tekst gaat verder onder de foto.

virtual reality

Songbird
Van: Lucy Greenwell
Beleef een betoverende virtuele trip naar de weelderige nevelbossen van Kauai, Hawaï. Hawaï is rijk aan unieke inheemse vogels, maar vele daarvan zijn ernstig bedreigd. Voor sommige is het zelfs al te laat, zoals voor de illustere ʻōʻō vogel. In de door The Guardian geproduceerde VR-experience Songbird volg je in de voetsporen van wetenschapper Dr. Jim Jacobi, die in 1985 als laatste persoon een ʻōʻō heeft waargenomen. Hoor het laatste lied van een vogel wiens betoverende melodie weerklinkt in een bos dat voor altijd is veranderd door zijn verdwijning. Songbird is niet alleen een prachtig, handgeschilderd kunstwerk en een verhaal over de fabelachtigeʻōʻō; het is een aangrijpende herinnering aan de ecologische uitdagingen waarmee Hawaï wordt geconfronteerd en een ontroerende manier om de kwetsbaarheid van de natuur te ervaren.

Floating with Spirits
Van: Juanita Onzaga
Dia de los Muertos, oftewel Dag van de Doden is een tweedaagse Mexicaanse feestdag die de doden en de levenden herenigt. Floating with Spirits biedt de kans dit bekende en bijzondere ritueel ‘up close & personal’ mee te maken. Twee zusjes bereiden zich voor op de Dag van de Doden in de mystieke bergen van Mexico en herinneren zich de verhalen die hun sjamaanse grootmoeder vroeger vertelde. Terwijl de Mazateekse gemeenschap feest viert, betreden we de geheime wereld van hun voorouders en de geesten van de natuur, en krijgen we toegang tot de diepgaande en inspirerende wijsheid die ze in zich dragen. Deze Nederlands-Belgische productie werd geselecteerd voor het filmfestival in Venetië.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen