Het maakt echt iets uit: geboortemaand beïnvloedt je gezondheid

De gezondste maand is mei. Baby’s uit die maand lopen het minste risico om later ziek te worden. Wetenschappers toonde een verband aan tussen de geboortemaand en de kans om op latere leeftijd bepaalde ziekten te krijgen.

De ongezondste maanden om ter wereld te komen zijn de maanden oktober en november. Deze najaarsbaby’s zijn in het bijzonder gevoelig voor acute bronchitis, virusinfecties, en ADHD.

Voor diegene die in april het levenslicht zagen, zijn er ook risico’s. Deze mensen zijn namelijk vatbaarder voor hart- en vaatziekten. Dat meldt RTL Nieuws.

Vitamine D

De onderzoekers maken wel de kanttekening dat andere factoren zoals slecht eten en weinig bewegen een veel grotere rol spelen bij de kans om ziek te worden. Aanstaande ouders hoeven zich daarom niet druk te maken over de maand waarin hun baby wordt geboren.

In enkele gevallen komen de wetenschappers met een plausibele verklaring. Baby’s die in de lente het levenslicht zien, zouden weleens een tekort aan Vitamine D kunnen hebben. Dat kan leiden tot een hoge bloeddruk.

Het tekort aan zonlicht tijdens de wintermaanden zorgt voor een tekort aan vitamine D bij de aanstaande moeders. In andere gevallen tasten de onderzoekers nog in het duister.

Het verband tussen de geboortemaand en de kans om later een ziek kind te krijgen, was al eerder aangetoond. Het is echter nog nooit op zo’n grote schaal aangetoond.

Huismijt

Zo wees een Deense studie uit 1983 uit dat mensen die in de zomer waren geboren een grotere kans liepen om astma te ontwikkelen. Reden is de grote hoeveelheid huismijt in die maanden.

Voor het Amerikaanse onderzoek werden gegevens van 1,7 miljoen patiënten uit New York bestudeerd over een periode van 28 jaar.