CU Nijmegen 'verbieden van 24 uurs verblijf in bordeel'

02 mrt 2015, 8:09 Knipsels
2 3 2015 8 07 32
PerspectieF

De studenten van Amnesty International in Nijmegen haddden afgelopen woensdag, 25 februari, een debatavond georganiseerd . Het thema van de debat was prostitutie en hoe daarmee om me gaan. Daarvoor waren twee sprekers uitgenodigd: Karin Werkman, onderzoeker op het gebied van mensenhandel en prostitutie en Lyle Muns, lid van Proud, een belangenvereniging voor sekswerkers. Ook heeft de voorzitter van ChristenUnie Nijmegen, Merijn van der Mooren, mogen vertellen over het burgerinitiatief van de ChristenUnie in Nijmegen. Hieronder een kort verslag.

Karin Werkman is een voorstander van het beleid op prostitutie zoals dat is in Zweden. Daar is het kopen van seks bij wet verboden. De vraag wordt minder waardoor het aanbod ook verdwijnt. Verder stelt ze vast dat er een groot machtsverschil is tussen de prostituee en de prostituant.

Mede door dit machtsverschil is het voor vrouwen moeilijk om uit de prostitutie te stappen. Prostitutie is geen recht dat vrouwen hebben, vrouwen hebben het recht op een land dat vrij is van prostitutie, aldus Karin Werkman.

Lyle Muns is lid van de belangenvereniging Proud en is zelf sekswerker. Hij vindt dat het werk op zichzelf geen probleem is, maar dat het taboe rondom het werk het probleem vormt. In tegenstelling tot Karin Werkman is Lyle Muns tegen een verbod op prostitutie omdat dit alleen het taboe op het werk zou vergroten. Lyle Muns erkent dat er vrouwen zijn die het werk niet vrijwillig doen. Een signaal daarvan kan zijn dat vrouwen 24 uur per dag aanwezig zijn op hun werkplek. Hij is het daarom eens de maatregel die de ChristenUnie voorstelt met het verbieden van het 24-uurs verblijf in het bordeel.