Suffering Matters, festival voor groot en klein leed in de Stevenskerk

Foto: Suffering Matters

Van 1 augustus tot en met 5 september vindt in de Stevenskerk de tentoonstelling annex festival Suffering Matters plaats. Het festival voor groot en klein leed wordt georganiseerd door van Het Besiendershuis en het Radboudumc.

Met een tentoonstelling met vier grote kunstinstallaties, een magazine en een podcast vragen ze gedurende vijf weken aandacht voor pijn en lijden.

Ingehaald door corona

Suffering Matters had in het voorjaar van 2020 plaats moeten vinden. Terwijl pijn meer en meer een gespreksonderwerp werd, haalde de actualiteit ons in: Suffering Matters moest worden uitgesteld. Anno 2021 kan het festival toch doorgang vinden, zij het deels in een andere vorm. Onveranderd is de tentoonstelling met vier grote kunstinstallaties die zal plaatsvinden in de Stevenskerk in augustus. Daarnaast komt er een Suffering Matters magazine en een podcast.

Tentoonstelling Stevenskerk

De basis van Suffering Matters is een tentoonstelling in de Stevenskerk. In de kerk zijn monumentale kunstinstallaties te zien van kunstenaars Keiko Sato, Martijn Schinkel en Rob Sweere, die fysieke, mentale en maatschappelijke pijn in beeld brengen. Aan de kunst de taak om ons perspectief op pijn te veranderen of een gesprek erover te openen. Om de pijn even iets beter te kunnen dragen.

Suffering Matters magazine

In het Suffering Matters magazine wordt er vanuit verschillende perspectieven, zoals geneeskunde, kunst, religie, muziek en geschiedenis, ingegaan op aspecten van het grote thema lijden. Het biedt kennis, inzicht en troost in woord en beeld. Zo vertelt kunsthistoricus Louis van den Hengel over de helende werking van het werk van kunstenaar Marina Abramovic. Kroegtheoloog Joanne Vrijhof vertaalt de christelijke kruiswegstaties naar ons hedendaagse leven. Mensen Zeggen Dingen delen hun eigen pijnlijke ervaringen, en writer in residence Ilona Verhoeven reflecteert op het lijden van het afgelopen jaar. Animatiefilmmaker Floor Adams brengt pijn in beeld. Verder lees je in het magazine over de troostende werking van muziek, het belang van rituelen en het lijden van de stad Nijmegen in 1944.

Het Suffering Matters magazine is tijdens het festival gratis te verkrijgen op verschillende plekken door de stad, en bij de tentoonstelling in de Stevenskerk. Op Facebook en Instagram vind je ons onder @sufferingmattersnijmegen. Suffering Matters wordt mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van de Gemeente Nijmegen, Prins Bernhard Cultuurfonds, Mondriaanfonds en de Provincie Gelderland.

Podcasts en bombardementen

Het magazine wordt aangevuld met twee podcastafleveringen: Er is een podcast over verwerking van pijn en lijden in muziek met daarin Arne Broekhoven over traumaverwerking en Free Jazz en artistiek directeur van Sonsbeek, Bonaventure Soh Bejeng Ndikung, over pijn en religie in de muziek van Fela Kuti. In de tweede podcast legt historicus Joost Rosendaal samen met kunstenaar Keiko Sato de verbinding tussen de bombardementen op Nijmegen en Nagasaki.

Concert op 5 september

Laat je door kunstenaar Rob Sweere begeleiden naar onbestemde plekken tijdens het concert Soundsourcing: traveling through Landscapes in het kader van Suffering Matters. Ga liggen onder de hoge gewelven van de Stevenskerk en laat je meenemen naar onbekende oorden. Enkel door gebruik te maken van zijn stem en bijzondere zelfgebouwde vibrerende houten luidsprekers wordt je meegenomen in een uniek geluidslandschap. Ga op reis door de ruimte, woestijnen en oceanen. Een bijzondere individuele ervaring, ontspannend en meditatief in deze drukke tijden.

Bestel hier je ticket. Entree 10 euro

Dossier: Radboudumc

Reacties