Festivalbranche voorzichtig positief over versoepelingen

Foto: Pixabay

De festivalbranche is voorzichtig blij met de aangekondigde versoepelingen van de coronamaatregelen. Meerdaagse evenementen en festivals worden onder voorwaarden weer mogelijk vanaf 25 september.

Hoe die voorwaarden er precies uitzien, wordt nog nader uitgewerkt.

Twee stappen vooruit, drie achteruit?

“Hier hebben we al die tijd op aangestuurd. Dus als het echt zo is, is dat heel mooi. Bijna niet te geloven. Dan kan iedereen weer los en kunnen we weer gaan programmeren,” zegt Berend Schans, directeur van de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF). Toch houdt hij een slag om de arm. “Ik blijf voorzichtig. De afgelopen maanden gingen we telkens twee stappen vooruit en weer drie achteruit.”

Voorwaarden spannend

Ook blijft het spannend wat de voorwaarden zijn waaraan festivals en evenementen zich moeten gaan houden. “Als ze zeggen dat alles weer mag, dus zonder die anderhalvemetermaatregel maar met een coronatoegangsbewijs, dan is dat natuurlijk goed nieuws. Maar een maximaal aantal bezoekers blijft een probleem. Je moet uitverkopen om uit de kosten te komen,” zegt Schans. “Per 1 oktober willen ze bovendien alle steunmaatregelen voor de evenementensector stoppen. Als je dat loslaat terwijl er wel beperkende maatregelen blijven, dan snap ik dat niet goed.”

Een andere nieuwe maatregel is dat een coronatoegangsbewijs vanaf 25 september verplicht wordt in theaters en bioscopen, zo bevestigden Haagse bronnen zondag al. De regel dat mensen onderling 1,5 meter afstand moeten bewaren, komt dan te vervallen. Bioscopen en filmtheaters vrezen dat die uitgelekte versoepelingen toch een forse drempel zullen zijn voor bezoekers.

Geen versoepeling, maar verzwaring

De Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) laat in een reactie weten n de maatregelen niet als een versoepeling, maar als een verzwaring te zien. “De vaccinatiegraad onder jongeren en jongvolwassenen en specifiek in de grote steden ligt veel lager dan het landelijk gemiddelde. Daarnaast blijkt uit eigen onderzoek dat met name deze jongeren niet bereid zijn te betalen voor een toegangstest, waarvan zeer waarschijnlijk sprake van zal zijn,” aldus de NVBF.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen