Vredesweek in Nijmegen: thema Inclusief samenleven

Foto: Vredesweek Nijmegen

In Nijmegen vinden van 19 tot en met 26 september tal van activiteiten plaats in het kader van de landelijke Vredesweek. Het thema van de vredesweek 2021 is landelijk Inclusief samenleven.

Vrede lijkt vanzelfsprekend maar is het niet. Er is aandacht en inzet nodig om vrede te houden, te verbeteren, te stimuleren. Om die aandacht en inzet te stimuleren zijn er de jaarlijkse vredesweken in de derde week van september.

Opening Vredesweek op 19 september

Volgens wat inmiddels traditie is geworden openen we de Vredesweek ook dit jaar weer bij de WereldVredesVlam op zondag 19 september om 13.00 uur. Dit monument vind je voor de Titus Brandsma Gedachteniskerk aan het Keizer Karelplein. Hier ontsteken we de VredesVlam voor Nijmegen die we meevoeren op onze ‘Walk for Peace’ naar de bibliotheek Gelderland Zuid op de Mariënburg. Het Colourful City Koor en Kladderadatsch verzorgen onderweg afwisselend de muzikale omlijsting.

Ook wordt er die zondag in verschillende kerken aandacht geschonken aan de Vredesweek.

Vredesambassdeur van Nijmegen

De eerste vredesweek werd in 1967 georganiseerd vanuit kerken, daarna door Pax Christi en nu door de landelijke organisatie PAX. Deze vraagt een stedelijke groep om een vredesambassade te maken en vredesambassadeurs aan te stellen. In Nijmegen doet de Raad van Levensbeschouwing en Religie dat. De Haard, Groenestraat 170, is de Vredesambassade. In 2021 is de Vredesweek van 19 t/m 26 september. Vredesambassadeur is Storay Ahmadi.

Niemand buitensluiten

Het thema van de vredesweek is landelijk “Inclusief samenleven“. Iedereen kent wel het gevoel er even niet bij te horen en te worden uitgesloten. Sommigen ervaren dat ze stelselmatig niet gehoord worden en dat ze geen onderdeel uitmaken van een groter geheel. Deze uitsluiting ligt diep verankerd in onze maatschappij. Er is pas sprake van vrede als er recht wordt gedaan aan iedereen.

In Nijmegen is het thema voor verschillende bijeenkomsten, waaronder de openingsbijeenkomst op 19 september met de burgemeester. Daarvoor is aanmelden verplicht.

Hele jaar bezig met vrede

De vredesambassadeurs willen niet maar één week met vrede bezig. Daarom zijn ze het hele jaar aan het werk om Vrede en Vrijheidstuinen te maken, Vrede en Vrijheids Nieuwscafé’s te organiseren en bundels te maken rond vredesthema’s.

Zie voor het programma de website van de Vredesweek Nijmegen.

 

Reacties