Vier kerst met Mahler en Phion op 20 december in de Vereeniging

Foto: Phion

Phion, orkest van Gelderland en Overijssel, brengt met kerst traditiegetrouw Mahler naar de concertzalen. Dit jaar is dat de monumentale Derde symfonie, ook wel bekend als de ‘natuursymfonie’.

Een verklanking van het ontstaan van de wereld, die uitmondt in het verhaal van de liefde. De ervaren dirigent Claus Peter Flor leidt Phion, daarnaast werken mee mezzosopraan Katarina Bradić, Consensus Vocalis en Kinderen uit het Nationaal Kinderkoor en Nationaal Jongenskoor. Het concert vindt plaats op 20 december in de Vereeniging. oncerten in Nijmegen, Enschede, en Arnhem, Apeldoorn en Nijmegen.

Mahler voor het eerst in Nederland in 1903

Het was een voorloper van Phion, de Arnhemsche Orkest Vereeniging onder leiding van Martin Heuckeroth, die in 1903 in Musis Sacrum met de Derde symfonie voor het eerst orkestmuziek van Mahler in Nederland uitvoerde. Om die reden kiest Phion in het jaar dat Musis 175 jaar bestaat voor diezelfde Derde symfonieom de traditie van Mahler-kerstconcerten voort te zetten.

De Derde symfonie

Katarina Bradic

Tijdens het componeren van zijn Derde symfonie zei Mahler: “Je kunt je niet voorstellen hoe het zal klinken!” De Derde is zijn langste symfonie en misschien ook zijn meest complexe en raadselachtige werk. Achtereenvolgens komen oerkrachten, de flora en fauna, de mens, engelen en de liefde aan de orde. Met deze zes delen duurt de Derde symfonie ongeveer honderd minuten. Toch wilde Mahler oorspronkelijk nog een zevende deel aan het stuk toevoegen, gebaseerd op het Wunderhornlied ‘Das himmlische Leben’. Dat deel zou uiteindelijk de basis worden voor zijn Vierde symfonie.
Mahler had alleen in de zomermaanden tijd om te componeren. Hij trok dan naar de Oostenrijkse bergen om in stilte te werken. In de Derde symfonie gaat het over, zoals Mahler zelf schrijft, het besef dat ‘de almachtige liefde alles vormt en koestert’. Dit werk is het ultieme eerbetoon aan zijn favoriete plek in de natuur.

Inleiding

Voorafgaand aan het concert (met uitzondering van het concert op 26 december) is er een inleiding, te bestellen bij de aankoop van een concertkaartje. Meer informatie en kaarten: www.phion.nl.

Nijmegen – De Vereeniging 20.12 – 20.15 uur – vanaf € 23,-

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen